Exploring preparatory school efl learners' and teachers' beliefs about language learning
Hazırlık okulu öğrenci ve öğretmenlerinin dil öğrenimine ilişkin inançlarının incelenmesi?
  1. Tez No: 336111
  2. Yazar: ÇAĞLA GİZEM YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PAŞA TEVFİK CEPHE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil öğrenimi inançları, Öğrenci inançları, Öğretmen inançları, İnanç değişimi, Öğretmenlerin öğrenci inançlarına etkisi, Beliefs about language learning, Learner beliefs, Teacher beliefs, Belief change, Teachers' effect on learner beliefs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Çalışmadaki birincil amaç Gazi Üniversitesi, Türkiye'deki Hazırlık Okulu öğrenci ve öğretmenlerinin dil öğrenimine yönelik inançlarının incelenmesiydi. İkinci amaç ise öğretmenlerin inanç ve uygulamalarının öğrenci inançları üzerinde bir etki oluşturup oluşturmayacağını araştırmaktı. Çalışmada 620 öğrenci ve 33 öğretim elemanı yer aldı. Öğrencilerin ve öğretmenlerin dil öğrenimine ilişkin inançları konusunda kapsamlı veriler toplamak için Dil Öğrenimi İnançları Envanteri (BALLI) (Horwitz, 1987), öğrenci görüşmesi ve öğretmen görüşmesi kullanıldı. Öğretmenlerle ve öğrencilerle yapılan görüşmeler, öğretmenlerin uygulamalarının inançlarıyla paralel olduğunu ve öğretmenlerin dil öğrenimine yönelik olarak farklı türde inançlar sergilediklerini gösterdi. Farklı inanç ve uygulamalar öğrenci inançları üzerinde aynı etkiyi bırakmayabileceği için öğretmen ve öğrenciler, öğretmenlerin dil öğrenimi inançları ve sınıf içi uygulamalarına göre üç gruba ayrıldı. Öğretmen ve öğrencilerin dil öğrenimine ilişkin inançları bu gruplar altında ele alındı. Verileri analiz etmek için betimleyici istatistikler ve içerik analizi kullanıldı. Bulgular, 5 ay boyunca İngilizce dersi aldıktan sonra, öğrencilerin inançlarında bazı anlamlı farklılıklar olduğunu gösterdi. Fakat, değişikliklerin anlamlılığı ve anlamlı farklılık içeren ifadeler her grupta önemli derecede farklıydı. Ayrıca, öğrencilerin son testteki inançları öğretmenlerinin inançlarıyla paralellik gösterdi. Çalışmanın bulguları bazı sonuçlara yönlendirdi: 1) Öğretmenlerin inanç ve uygulamalarının öğrenci inançları üzerinde etkisi vardı, 2) öğrenci inançları, zamanla, öğretmen inançlarına benzerlik gösterme eğilimindeydi ve 3) öğretmenler, öğrenci inançları üzerinde etki oluşturma konusunda etkiliydi. Ayrıca, çalışma inanç değişiminin mümkün olduğunu fakat dil öğrenimine yönelik inançlardaki köklü değişimin önemli miktarda zaman ve çaba gerektirdiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
In the study, the primary aim was to explore preparatory school students' and teachers' beliefs about language learning at Gazi University in Turkey. The second aim was to investigate whether teachers' beliefs and practices exert an impact on learners' beliefs. The study included 620 students and 33 teachers. The BALLI (Horwitz, 1987), a student interview and a teacher interview were used to gather well-rounded data about the learners' and the teachers' beliefs about language learning. The interviews showed that teachers' practices are parallel with their beliefs and that they exhibit different types of teacher beliefs about language learning. Since different beliefs and practices may not leave the same effect on learner beliefs, the teachers and the learners were categorized into three groups in accordance with the teachers' beliefs about language learning and their classroom practices. The teachers' and the learners' beliefs about language learning were discussed under these groups. Descriptive statistics and content analysis were used to analyze the data. The findings indicated that after taking English classes for 5 months, there were some significant differences in the learners' beliefs. However, the significance of changes and the statements that contain significant differences were varied markedly in each group. Also, the learners' beliefs in the post-test showed parallelism with their teachers' beliefs. The findings of the study led to some conclusions: 1) The teachers' beliefs and practices had an impact on learner beliefs, 2) learner beliefs tended to show similarity with teacher beliefs in time and 3) the teachers were influential in exerting an impact on learner beliefs. Furthermore, the study indicated that belief change is possible but a radical change in beliefs about language learning requires considerable amount of time and effort.