İçerik tabanlı yabancı dil öğretim yaklaşımının mesleki yabancı dil (İngilizce) derslerinde öğrencilerin akademik başarılarına etkisi
The effects of content based instruction on the students' academic success in vocational foreign language (English) classes
- Tez No: 336137
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜCEL KAYABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: çerik Tabanlı Dil Öğretim yakla?ımı, Konu Temelli Öğretim Modeli, yabancı dil becerileri, konu alanı (içerik) bilgisi, Content-based Instruction, Theme-based Model, foreign language skills, content knowledge
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırma, İçerik Tabanlı Dil Öğretim yaklaşımının Konu Temelli Öğretim Modeline göre hazırlanan Mesleki İngilizce dersi öğretim programının öğrencilerin yabancı dil becerileri (okuduğunu anlama-yazma) ile konu alanı (içerik) bilgisi boyutlarındaki akademik başarılarına etkisini ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada yöntem olarak, deneysel desenlerden biri olan `ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen? kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2012-2013 öğretim yılında Ahi Evran Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Bilgisayar Programcılığı Programına devam eden ikinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Merkez Meslek Yüksekokulundaki öğrenciler deney grubunu; Akpınar ve Çiçekdağı Meslek Yüksekokullarındaki öğrenciler ise kontrol grubunu oluşturmaktadır. Basit seçkisiz örnekleme modeli ile deney grubu olarak seçilen 28 kişilik öğrenci grubuna beş hafta süresince Mesleki İngilizce dersi için İTÖ Konu Temelli Öğretim Modeline dayalı olarak geliştirilen bir programla öğretim verilirken kontrol grubu olarak belirlenen 28 kişilik diğer öğrenci grubuna ise aynı süre içerisinde Mesleki İngilizce dersinde hali hazırda kullanılmakta olan programla öğretim verilemeye devam edilmiştir. Araştırma sürecinde, deneysel işlemden öncesinde ve sonrasında uygulanmak üzere konu alan (içerik) bilgisi ve yabancı dil becerileri (okuduğunu anlama-yazma) olmak üzere iki bölümden oluşan bir başarı testi geliştirilmiştir. Ayrıca deneysel işlem sürecinde uygulamak üzere için İTÖ KTM ilkelerine uygun ders planları ve ders materyalleri geliştirilmiştir. Uygulanan ölçme aracı sonucunda elde edilen veriler, SPSS-15 (Statistical Package for the Social Sciences) ortamında analiz edilmiştir. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin ön ve son test puanlarına ilişkin verilerin aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplamaları yapılmış ve gruplar arasında ön test ve son testler arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bağımsız gruplar t-testi analizi yapılmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin başarı seviyelerindeki değişimi ve ön ve son testten aldıkları puanların ortalamaları arasında fark olup olmadığını belirlemek için veriler `bağımsız gruplar t-testi? ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda genel olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır: Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin yabancı dil becerileri (okuduğunu anlama-yazma) ile konu alanı (içerik) bilgisi boyutlarında ve başarı testinden aldıkları toplam puana ilişkin ön test puanlarının aritmetik ortalamaları birbirine oldukça yakın çıkmış ve anlamlı bir farklılık oluşmamıştır. Ancak deney grubu öğrencilerinin son testteki puanlarının aritmetik ortalamalarının kontrol grubu öğrencilerininkine göre daha yüksek olduğu belirlenmiş ve bu durum, deney grubu lehine anlamlı düzeyde bir farklılık oluşturmuştur. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin erişi puanlarına ilişkin yapılan incelemeler sonucunda ise yabancı dil becerilerinden yazma becerisi ile konu alanı (içerik) bilgisi boyutlarında ve başarı testinden aldıkları toplam erişi puanlarına ilişkin belirlenen farklılık deney grubu lehine anlamlı düzeyde bulunmuştur. Ancak okuduğunu anlama becerisine ilişkin deney ve kontrol grupları öğrencilerinin erişi puanları arasındaki farklılık anlamlı düzeyde bulunmamıştır. Kısacası İTÖ KTM?e göre hazırlanan Mesleki İngilizce dersi öğretim programının öğrencilerin yabancı dil becerileri (okuduğunu anlama-yazma) ile konu alanı (içerik) bilgisi boyutlarındaki akademik başarılarını olumlu yönde etkilediği ve önemli derecede artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular ışığında ise İTÖ KTM farklı eğitim seviyelerinde ve öğrenci gruplarıyla yabancı dil derslerinde kullanılmasına ve ileride yapılabilecek araştırmalara dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the extent of the effects of a Vocational English Programme based on Theme-based teaching model of The Content Based Instruction the students' academic success in their foreign language skills (reading-writing) and knowledge in the related subject area. In this research, pretest-posttest control group design, which is one of the true experimental designs, was used as the method of the study. The participants of the study are the second grade students in the Computer Programming Department in the Ahi Evran University Vocational Schools. The experimental group consists of the students in Central Vocational School and the control group includes the students in Akpınar and Çiçekdağı Vocational Schools. 28 students in the experimental group were taught professional English through a programme developed according to Theme-based Teaching Model of the Content-based teaching approach. On the other hand, 28 students in the control group were taught professional English by following the current teaching programme. In the study, an achievement test consisting of two parts - content knowledge and foreign language skills (reading - writing) - was developed and implemented before and after the experiment. Furthermore, lesson plans and materials based on the principles of the theme-based teaching model of the content based teaching approach were prepared to be applied throughout the experiment. The data collected by a questionnaire were analyzed with SPSS-15 (Statistical Package for the Social Sciences). Arithmetic mean and standard deviation calculations related to the data obtained from the students' pre-test and post-test results were done and independent groups t-test analysis were applied to determine the relationship between the pre-test and post-tests results of the groups. To determine the change of the success level of the students in the control and the experimental groups and to find out whether there are significant differences between the students' pre-tests and post-tests results in the groups, the data were analyzed through independent groups t-test analysis. At the end of the study, results are generally as follows: in the pre-test, for the students in the experimental and control groups, the arithmetic mean of their points in the foreign language skills (reading-writing) and content knowledge parts of the achievement tests as well as their total grades in this test were almost the same and therefore no significant difference among their scores in the pre-test was observed. However, in the post-test, the arithmetic mean of the students' scores in the experimental group was higher than that of the students' scores in the control group and thus there was a significant difference between the groups in favor of the experimental group. At the end of the analysis of the students' achievement scores in the experimental and control groups, a significant difference in favor of the experimental group was observed in the students' writing skill scores, content knowledge scores and their total scores in the achievement test. On the other hand, no significant difference in the students' reading skill scores was observed between the control and experimental group. In short, the Vocational English Teaching Programme designed according to the theme-based teaching model of the content-based teaching approach proved effective in increasing the students' academic success in the dimensions of foreign language skills (reading-writing) and content knowledge. In the light of these findings, implications about the use of the theme-based teaching model of the content-based teaching approach with different student groups and educational levels and suggestions for future studies were mentioned.