Kamu mali yönetiminde iç denetimin önemi ve farklı ülkelerde uygulanan iç denetim modellerinin karşılaştırılması
The importance of internal audit in the public financial management and the comparison of internal control models applied to different countries
- Tez No: 336136
- Danışmanlar: PROF. DR. GANİTE KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Denetçi, Kamu Mali Yönetimi, Teftiş, İç Denetim, İç Kontrol, Dış Denetim, Kamu Yönetimi, İç Denetim Standartları, Audit, auditor, Public Financial Management, Inspection, Internal Audit, Internal Control, External Audit, Public Administration, internal auditing standards
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dış Ticaret Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı; önceleri özel sektörde uygulanmaya başlanan ve şu anda Avrupa ile beraber dünyanın pek çok ülkesinde etkin bir şekilde uygulanan iç denetim modelinin kamu mali yönetim sistemimiz üzerinde ne gibi bir etki oluşturduğunun analiz edilmesi ve farklı ülkelerde uygulanmakta olan iç denetim modellerinin ayrıntılı olarak açıklanmasıdır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş kısmı olup, araştırmanın amacı ve öneminden bahsedilmektedir. İkinci bölümde kamu mali yönetimine yön veren düzenlemeler ele alınmış olup, 5018 sayılı Kamu Mali yönetimi ve Kontrol Kanununun amacı ve kapsamı ile temel ilkeleri, iç kontrol ve iç kontrolün unsurları ile ülkemizde uygulanan iç kontrol sisteminin yapısı açıklanmıştır. Üçüncü bölümde denetim kavramı ile birlikte iç denetimin amacı, kapsamı, unsurları, faaliyet ve süreci, türleri ile iç denetimin yakın ilişki içerisinde olduğu iç kontrol, dış denetim ve teftiş arasındaki durum irdelenmiş, kamu iç denetim standartlarına, meslek ahlak standartlarına ve raporlama standartlarına değinilmiştir. Dördüncü bölümde Avrupa Birliğinde uygulanan iç denetim modelleri ile dünya da uygulanan iç denetim uygulamaları incelenmiştir.Çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında ise kamu mali yönetimi ve iç denetimle ilgili genel bir değerlendirme yapılarak bir kısım önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis is aiming at analysing internal auditing model, coming into effect private sector at first and now implemented effectively in many countries of the world with Europe, what kind of influence on the our public financial management system and explaning internal auditing models being implemented in different countries in detail. This studying is consisted of five sections. First section is preamble division and refer to aiming and importance of the studying. In the second section regulations affecting public finance management was examined. Structure of internal control system implemented in our country with internal control and internal control?s elements and numbered 5018 Public Finance Management and Control Law?s purpose, scope, fundamental principles were explanied. In the third section; circumstance among the, external audit, inspection and internal control which is handing in and glove with internal audit and internal audit?s purpose, scope, elements, activity, process, types, was scutinized. In addition; public internal audit standards, professional ethics standards and reporting standards were mentioned. In the forth section; internal audit?s models implemented in The European Union and internal audit?s practice implemented in the World was examined. In the thesis? conclusion and suggestions section, general evaluation was carryied out concerning internal audit and public finance management and some suggestions were made.