Müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin müzikte performans kaygı düzeylerine video geri-bildirim yönteminin etkisi
The effect of the video feedback approach on performance anxiety of students at the department of music education
- Tez No: 336138
- Danışmanlar: PROF. MEHLİKA DÜNDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Performans, Performans Kaygısı, Müzikte Performans Kaygısı, Video Geri-Bildirim Yöntemi, Anxiety, Performance, Performance Anxiety, Music Performace Anxiety, Video Feedback Approach
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı lisans 2. ve 3. sınıfta okuyan ve piyano dersi alan öğrencilerin, müzikte performans kaygısı (MPK) düzeylerine, video geri-bildirim yönteminin etkisini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, deneme modelleri çerçevesinde yürütülmüştür. Deneysel modelin desenini belirlemek amacıyla; çok denekli tek faktörlü, ön-test son-test kontrol gruplu desen (ÖSKD) kullanılmıştır. Araştırmada 3 farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Bunlar; 1) Gençler İçin Müzik Performansı Anksiyetesi Envanteri (MPAE-G), 2) Demografik Bilgi Anketi, 3) Video Geri-Bildirim Formu (VGB-F)?dur. Deney ve kontrol gruplarını belirlemek amacıyla, araştırmacı tarafından hazırlanıp sunulan, kişisel bilgilerin yer aldığı demografik bilgi anketi ve M. S. Osborne ve D. T. Kenny tarafından geliştirilip Türkçe?ye uyarlanmış olan 13 maddelik ?Gençler için Müzik Performansı Anksiyetesi Envanteri? (MPAE-G), 2. ve 3. sınıflara dağıtılmıştır. Alınan tüm puanlar hesaplandıktan sonra iki sınıftan yansız (random) atama yoluyla deney ve kontrol grupları belirlenmiştir. Belirlenen gruplar, 2. Sınıf için 26 kişi, 3. Sınıf için 26 kişi olmak üzere toplam 52 kişiden oluşturulmuştur. Her iki sınıf için belirlenen 26 kişiden 13 kişi deney 13 kişi kontrol grubu olarak atanmıştır. Her iki sınıftan belirlenen deney gruplarına, seçtikleri iki eserden oluşan piyano performansları, Video Geri-Bildirim (VGB) yöntemi ile kamera kaydı altına alınmıştır. 3 hafta boyunca uygulanan yöntem, 1?er hafta arayla toplam 3 oturum yapılarak gerçekleştirilmiştir. Kayıtlar bitirildikten hemen sonra katılımcılar çekim ortamında tek başına bırakılmış ve kendi görüntülerini izleyip değerlendirerek araştırmacı tarafından hazırlanan video geri-bildirim formunu (VGB-F) her oturum sonunda doldurmuşlardır. 3 haftalık uygulamanın sonunda deney ve kontrol gruplarına ?Gençler için Müzik Performansı Anksiyetesi Envanteri?(MPAE-G) yeniden verilerek, alınan son-test puanları ön-test puanları ile karşılaştırılmıştır. Toplanan tüm veriler SPSS (Statistical Package For Social Sciences) paket programına aktarıldıktan sonra istatistikî analizleri yapılmış ve elde edilen bilgiler çözümlenmiştir. Demografik bilgi anketinde yer alan sorulara katılımcıların verdikleri yanıtları betimsel olarak inceleyebilmek amacıyla frekanslar, yüzdeler, ortalamalar ve standart sapmalar hesaplanmıştır. Deney ve kontrol gruplarına, deneysel işlemden önce ve sonra, MPAE-G?den alınan ön-test ve son-test puanlarıyla birlikte, gruplar arası karşılaştırmaların yapılabilmesi için t-testi analizi uygulanmıştır. Deney grubu katılımcılarının, video geri-bildirim formu sorularına verdikleri yanıtların ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmıştır. Sonuç olarak, deney grubu katılımcılarının kontrol grubuna göre, deneysel işlemden önce aldıkları MPAE-G ölçüm puanlarıyla deneysel işlemden sonra aldıkları MPAE-G ölçüm puanları arasında anlamlı ölçüde düşüş tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların, VGB formunda yer alan sorulara verdikleri yanıtların kendi performans algılarına olumlu yönde etki ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to measure the effect of video feedback approach on music performance anxiety levels of undergraduate students who have been taking piano lessons at the second and third grades at Gazi University, Gazi Education Faculty, Department of Music Education. The research is carried out with experimental models. In order to determine the design of experimental model, it is used the pre-test and post-test control group design with one factor, multi experimental subjects. In the research, three different data collection tools are used. These are: 1) Music Performance Anxiety Inventory for Adolescents (MPAI-A), 2) Demographic Information Survey and 3) Video Feedback Form (VFF). ?Music Performance Anxiety Inventory for Adolescents? (MPAI-A) which contains personal information with 13 materials and developed by M.S Osborne and D. T. Kenny is prepared, adapted for Turkish and distributed to second and third grades by the researcher to define the experiment and control groups. After calculating all scores, experiment and control groups are certained by random sampling from two classes. This defined groups contains 52 participants as 26 people for second grade, and 26 people from the third grade. 26 participants who are defined for every class are assigned as experiment group with 13 participants and control group with 13 participants. For the experiment group from the two classes, two piano performances with the chosen two pieces are taken with camera to implement video feedback approach. The approach which is used among three weeks with one session for every week. After completing the sessions, the participants are left alone at the filming environment and they completed the Video Feedback Form (VFF) after every session by watching their whole performance scene. At the end of the three week implementation, ?Music Performance Anxiety Inventory for Adolescents? (MPAI-A) is distributed again and the scores are compared the pre-test scores. All collected data is transfered to SPSS (Statistical Package For Social Sciences), and then analyzed and interpreted. To examine the response of the participants for demographic information survey as descriptively; frequency, percentage, mean and standart deviaton are calculated. With the pre test and post test scores for MPAI-A from experimental and control groups, T test analyses are implented. Mean and standart deviation of the experimental group?s responses for video feedback form are calculated. To conclude, comparing the experimental group with control group, MPAI-A scores are found significantly lower after the intervention (video feedback). In addition, the responses of the participants for video feedback questions affected their performances in a positive way.