Rusya Federasyonu'nun enerji politikası ve bu politikanın Kafkaslara etkisi
Energy policies of Russia Federation and the effects of this policies on the Caucasus
  1. Tez No: 336345
  2. Yazar: FATİH GÜLAÇTI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN YEŞİLOT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Politikaları, Rusya Federasyonu, Kafkasya, Energy Policies, Russia Federation, Caucasian
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Strateji Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
İnsanlık tarihi boyunca ulusların birbirleriye olan ilişkilerinde bir ya da birden fazla kavram önemli rol oynamıştır. Özellikle Sanayi Devrimi'nden sonra hammaddeye ve bunun işlenmesi için de enerjiye ihtiyaç duyulmuştur. Enerji 21. yy.'da ulusların gelişmişlik derecesinin baş parametresi olmuştur. Çalışmamızda, Dünya'nın başta doğalgaz olmak üzere, enerji üretiminde ve ihracında önde gelen ülkelerinden olan Rusya Federasyonu'nun enerji politikaları ele alınmıştır. Öncelikle enerjinin tanımı ve enerji politikalarının gerekliliği ele alınmış, daha sonra ise çalışmamıza konu olan Rusya Federasyonu'nun enerji kaynakları ve enerji nakil hatlarından bahsedilmiştir. Gelişme bölümünde, Rusya'nın izlediği enerji politikasının tarihsel süreci ve enerji güvenliği ele alınmıştır. Ayrıca Sovyet öncesi ve sonrası Rusya Federasyonu'nun dış politikası incelenmiş ve ileriki konular için ön bilgiler verilmiştir. Bunun yanında kısaca Rusya'nın Kafkas Stratejisi'ne de değinilmiştir. Tezin sonuç bölümünde ise Kafkas bölgesinin jeopolitik önemi anlatılmış ve bu coğrafyada yaşayan etnik grupların tanımı yapılarak, gerek kendi aralarında gerekse Rusya ile olan çatışmalarından bahsedilmiştir. Sonuç olarak, Kafkas bölgesinde olan çatışmaların, enerji ve özellikle Rusya'nın enerji politikasıyla olan paralelliliği masaya yatırılmıştır. Bu yakınlıkla ilgili güncel tartışmalarla konu desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of humanity one or more notions have played an important role in relations between nations. Especially after the industrial revolution, there aroused a necessity for raw material, and so for the energy to machine raw materials. Energy, has become the leading parameter that shows the nations' development level in 21th century. In this work, Russia Federation's energy policy, which is amongst the leading energy producer and exporter in the world especially in natural gas, has been dealed. First of all, the definition of energy and the necessity for energy policies have been discussed, and then energy sources and energy transportation lines of Russia Federation have been told. In the development part, the historical process of energy policy of Russia has been mentioned. Furthermore, international policy of Russian Federation before and after Soviet times has been inspected and pre-informations have been given for latter issues. In addition to this, Caucasian Strategy of Russian Federation has been mentioned. In the result part of thesis, jeopolitical importance of Caucasian territory has been told and by defining the ethnic groups living in this geography, the conflict between the groups and Russia has been mentioned. Finally parallelism between the conflict in Caucasian territory and energy, especially Russia's energy policy has been discussed. This connection has been supported by current developments.