Telekomünikasyon piyasasının etkinlik analizi: Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri karşılaştırılması
An efficiency analysis of telecommunication sector: A comparison between Turkey and European Union countries
  1. Tez No: 336541
  2. Yazar: FATMA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAZIL GÖKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Telekomünikasyon Sektörü, Veri Zarflama Analizi, Etkinlik, CCR, BCC, Ölçek Etkinliği, Süper Etkinlik, Gelir Etkinliği, Üretim Etkinliği, Data Envolopment Analysis, production efficiency, revenue efficiency, scale efficiency, telecommunication sector, CCR, BCC, super efficiency
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmada Türkiye ve AB ülkelerin telekomünikasyon sektörleri incelenerek, Türkiye ve AB ülkelerinin telekomünikasyon sektörlerine ilişkin istatistikleri verilmiş ve telekomünikasyon sektörü için hedefledikleri politikalar incelenmiştir. Bu bağlamda, öncelikle Türkiye ve AB ülkelerinin telekomünikasyon sektörlerinin analizi yapılmış olup, ayrıca parametrik olmayan bir yöntem olan Veri Zarflama Analizi (VZA) yardımıyla, Türkiye ve AB ülkeleri açısından etkinlik analizi yapılmıştır. Türkiye ve AB ülkeleri telekomünikasyon sektörünün 2009-2010 dönemi için, VZA ile CCR ve BCC ile Süper Etkinlik modelleri kullanılarak etkinlik analizi yapılmış ve etkinlik skorları vasıtasıyla karşılaştırılması yapılmıştır. Sonuç olarak VZA ile, Türkiye ve AB ülkelerinin telekomünikasyon sektörlerinin 2009-2010 dönemindeki etkinliklerinin belirlenmesinde anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Telecommunication sector of Turkey and EU countries have been examined, whereas telecommunication statistics of Turkey and EU countries have shown and the targeted policies for the telecommunication sector have been explained. In this regard, primarily telecommunication sectors of Turkey and EU countries have been analyzed and then, efficiency analysis have been made for both parties via Data Envelopment Analysis (DEA), a non-parametric method, in terms of CCR, BCC and SE scores. The telecommunication sector efficiency of Turkey and EU countries has been analyzed and compared by CCR-BCC models and Super Efficiency model of DEA technique for 2009-2010 periods. As a consequence, DEA has revealed significant results in determining Turkey and EU countries? telecommunication industries efficiency levels for 2009-2010 periods.