İnşaat ihalelerinde keşfin veya teklif bedelin proje teslim süresi ve fiyat değişim tahminlerine dayalı olarak bulunması
  1. Tez No: 33659
  2. Yazar: KENAN KAYACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKER ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İnşaat Mühendisliği, Economics, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat Birim Fiyat Değişimi, İnşaat Gider Kontrolü, Proje Giderlerinin Tahmini, Fonksiyona Eğri Uydurma, İnşaat İhale Keşfi Ve Teklif Mektubu Hazırlanması, The Change of Construction Unit Costs, Construction Overall Cost Controls, Estimating Project Costs, Curvef ittings to Functions, Preparation of Construction Bidding And Awards
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
IV ÖZET Devlet İhale Yasasına göre yapı sektöründe imalatların metrajlarına bağlı keşif bedelleri, tasarım ya da avan proje aşamasında hesaplanmaktadır. Bu da keşfin ilgili yılın birim fiyatlarıyla belirlenmesine ve dolayısıyla işin gerçek üretim toplam maliyetlerinin bilinememesine sebep olmaktadır. Çalışmada, bu eksikliği giderme yönünde alınabilecek önlemler üze rinde durulmuş ve yatırımın tipine göre seçilecek bir iş programıyla belirlenecek inşaat süresine göre daha gerçeğe yakın tahmini bir maliyet modeli geliştirilmeye çalışılmıştır. Geliştirilen algoritma ve maliyet modeli, daha sonra BASIC dilinde programlanmış, biri küçük diğeri büyük iki toplu konut projesine uygulanmış ve gerçeğe oldukça yakın değerler elde edilmiştir. Sonuçta, algoritma ve yazılan bilgisayar programı daha basite indirgenerek, şantiyelerde kullanılabilecek hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT According to The State Bidding Law which has the number of 2886, estimated costs are accounted at the stage of project design or project preliminaries that are dependent upon product measurements in the construction industry. These causes the estimated costs to be accounted from the prices of the interested year and the real total product cost of construction to be unkown. In this study, some precautions will be discussed for dissappearing these deficiencies and a more real estimated cost model for defining with a planning tecnique that has been choosen according to the investment type and contruction due date will be presented. Presented algorithm and cost model, has been programmed later in BASIC, applied to two collected houses projects and obtained results which are close to facts. As conclusion, algorithm and computer programme has been simplified for using in sites.