Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Jinekoloji Bölümü'ne başvuran kadınlarda human papillomavirus genotiplerinin dağılımının araştırılması
The investigation of human papillomavirus genotypes among women attending the Department of Gynecology, Faculty of Medicine, Çukurova University
  1. Tez No: 336598
  2. Yazar: BUKET ŞEFLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜGEN YARKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, Genotip, Prekanseröz lezyonlar, Prevalans, Servikal kanser
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Jinekoloji Bölümüne başvuran kadınlarda human papillomavirus (HPV) genotiplerinin dağılımını ve prevalansını tespit etmektir. Servikal sürüntü örnekleri yaşları 30 ile 64 arasında değişen 1017 kadından toplanmıştır. HPV genotiplemesi multiplex floresan PCR testi olan f-HPV typing kit (Molgentix, Barcelona, Spain) ile yapılmıştır. HPV prevalansı çalışma popülasyonunda %13.2 (134) olarak bulunmuştur. Multiple HPV infeksiyonu HPV pozitif kadınların %25.4'ünde gözlenmiştir. HPV ile infekte kadınların %21.6'sında bulunan HPV39 en yaygın HPV genotipi olarak tanınmıştır, bunu HPV16 (%20.9), HPV51 (%18.6), HPV52 (%11.9), HPV58 (%9.7), HPV6 (%9), HPV18 (%7.4), HPV35 (%7.4), HPV11 (%6), HPV31 (%6), HPV56 (%4.5), HPV45 (%4.5), HPV68 (%3.7), HPV33 (%3), HPV59 (%1.5) izlemiştir. Normal sitolojili kadınların %12.4'ünde ve anormal sitolojili kadınların %75'inde HPV tespit edilmiştir. Prekanseröz lezyonlarda baskın HPV genotipleri HPV16 ve HPV31'dir. Kadınlarda HPV prevalansı ve HPV genotiplerinin dağılımı ile ilgili bilgi servikal kanser taramasında HPV testlerinin kullanımının değerlendirilmesine ve profilaktik HPV aşılarının etkinliğinin izlenmesine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate human papillomavirus (HPV) prevalence and the distribution of human papillomavirus genotypes among women attending the Department of Gynecology, Faculty of Medicine, Çukurova University. Cervical smear samples were obtained from 1017 women aged 30-64 years old. HPV genotyping was performed by the f-HPV typing Kit (Molgentix, Barcelona, Spain) which is multiplex flourescent PCR test. The prevalence of HPV was found to be 13.2% (134) in the study population. Multiple HPV infection was observed in 25.4% of HPV positive women. HPV39 was identified as the most common HPV genotype in 21.6% of HPV infected women, followed by HPV16 (20.9%), HPV51 (18.6%), HPV52 (11.9%), HPV58 (9.7%), HPV6 (9%), HPV18 (7.4%), HPV35 (7.4%), HPV11 (6%), HPV31 (6%), HPV56 (4.5%), HPV45 (4.5%), HPV68 (3.7%), HPV33 (3%), HPV59 (%1.5). HPV was detected in 12.4% of women with normal cytology and 75% of women with abnormal cytology. The prevalent HPV genotypes were HPV16 and HPV31 in precancerous lesions. The information on HPV prevalence and the distribution of HPV genotypes among women will contribute to assess the use of HPV tests in cervical cancer screening and to monitor the effectiveness of prophylactic HPV vaccines.Key words; Cervical cancer, HPV, Genotype, Precancerous lesions, Prevalans.