Tip 1 diyabetli 3-18 yaş arası çocuklarda adiponektin ve leptin düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of adiponectin and leptin levels in patients with Type 1 diabetes aged between 3-18 years
- Tez No: 336627
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLGA ALTUĞ ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 diyabet, leptin, adiponektin, mikrovasküler komplikasyonlar, diyabetik nefropati, Type I-DM, leptin, adiponectin, microvascular complications, diabetic nephropathy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırma tip 1 diyabetli hastalarda adiponektin ve leptin düzeylerinin hastalığın uzun dönem izlemi ve erken dönemde mikrovasküler komplikasyonlarının saptanmasında prognostik değer açısından önemini ortaya çıkarmak amacı ile gerçekleştirilmiştir.Vaka-kontrol tipinde planlanan çalışmaya 41'i tip 1 diyabetli hasta ile 40'ı sağlıklı çocuk olmak üzere toplam 81 çocuk alınmıştır. Hasta ile kontrol grubu arasında sosyodemografik özellikler yönünden istatistiksel farklılık saptanmamıştır. Veriler laboratuar sonuçları ve anket yöntemi ile toplanmıştır.Vaka ve kontroller arasında leptin ve adiponektin düzeyleri farklı bulunmamıştır. Leptin düzeyleri kontrol grubunda pubertal dönemdeki çocuklarda yüksek bulunmuştur. HbA1c düzeyleri 24 saatlik idrardaki albümin düzeyi 200 mikrogramın üzerinde olduğu vakalarda yüksek düzeyde anlamlı olup pozitif korelasyon göstermiştir. Leptin düzeyleri her iki grupta kadınlarda anlamlı iken, adiponektin düzeyleri cinsiyetle ilişkilendirilememiştir. Her iki grupta vücut kitle indeksi ile leptin düzeyleri arasında pozitif anlamlı korelasyon, adiponektin ile negatif anlamlı korelasyon saptanmıştır. Adiponektin düzeyleri ile mikroalbüminüri varlığı arasında pozitif anlamlı korelasyon saptanmıştır.Sonuç olarak kötü metabolik kontrollü hastalarda tip 1 diyabetin mikrovasküler komplikasyonlarından olan diyabetik nefropatinin erken tanısında serum adiponektin düzeylerinin takibi önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to find the prognostic value of leptin and adiponectin levels in long-term follow-up and to determine the microvascular complications during early stages in Type-I DM patients.In this case-control study, a total of 81 children were included of whom 41 were Type-I DM patients and 40 were healthy subjects. There was no statistical difference in sociodemographic features between cases and controls. The data were collected via laboratory results and a questionnairre.The leptin and adiponectin levels did not differ between cases and controls. The leptin levels were found to be high in control group during pubertal period. The HbA1c levels showed significant positive correlation in patients with albumin levels higher than 200 micrograms in 24 hour urine samples.The leptin levels were significant in girls at both two groups, while adiponectin was not related to gender. There was a positive and significant correlation between body mass index and leptin levels in both two groups, it was negative with adiponectin. There was a positive and significant correlation between adiponectin and microalbuminuria.In conclusion, the monitoring of serum adiponectin levels may be important in early diagnosis of diabetic nephropaty which is a microvascular complication at Type-I DM patients who have bad metabolic control.