Obezite tanısı almış hastalarda psikiyatrik komorbidite araştırması
Investigation of psychiatric comorbidity in obese patients
  1. Tez No: 336692
  2. Yazar: CEM YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÖZBULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, psikiyatrik bozukluk, depresyon, anksiyete, kronik hastalık, Obesity, psychiatric disorders, depression, anxiety, chronic disorders
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, obezite tanısı almış hastaların psikiyatrik hastalık birlikteliği olup olmadığının araştırılması, obezite şiddeti ile psikiyatrik hastalık birlikteliğinin araştırılması, psikiyatrik hastalık eştanılı obez hastalarının özelliklerinin incelenmesi, obezite sürecinde görülebilen kronik hastalık ve diğer eştanıların psikiyatrik eştanılarla birlikteliğinin araştırılması amaçlanmıştır.Araştırma grubumuzu Ekim 2012 ile Aralık 2012 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ANS Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran hastalar arasından ölçülen BKÎ sonucunda çalışma kriterlerini karşılayan ve obez tanısı konulup çalışmamıza dahil edilen 85 kişi (66 kadın, 19 erkek) ile 60 (41 kadın, 19 erkek) obez olmayan kontrol hastası oluşturmuştur. Gruplara sosyodemografık veri formu ve SCID-I Psikiyatrik Tarama Testi uygulanmıştır.Obez grubun %60'nda, kontrol grubunun %20'nde DSM-IV kriterlerine göre psikiyatrik tanı saptanmıştır. Obez grupta Majör Depresif Bozukluk %27,1 oranıyla en yüksek tanı konulan bozukluk olarak belirlenmiştir. Anksiyete Bozuklukları diğer sık görülen bozukluklar olarak belirlenmiştir. Obezite şiddeti ile hiçbir SCID-I tanısı arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır.Çalışmamız da obez ve kontrol grupları karşılaştırıldığında obezlerde psikopatolojinin özellikle de Depresif Bozukluk ve Anksiyete Bozukluklarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kronik hastalığı olanlarda obezite sıklığı ve psikiyatrik komorbiditenin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Obezite nedeniyle herhangi bir polikliniğe başvuran hastaların psikiyatri polikiniğine gönderilmesi uygun bir yaklaşım olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate whether patients diagnosed as obese have a comorbidity of any psychiatric disorders and comorbidity of psychiatric disorders with severity of obesity, to examine the characteristics of obese patients who have comorbidity with psychiatric disorders, other chronic disorders seen with obesity process and possible comorbid psychiatric disorders with these chronic disorders.Our research group included 85 patients (66 female, 19 male) who met the research criteria and diagnosed with obesity according to BMI scores and 60 (41 female, 19 male) non-obese control patients who applied to Afyon Kocatepe University School of Medicine ANS Hospital Department of Internal Medicine Policlinic between October 2012 and December 2012. These patients were administered sociodemographic form and SCID-I psychiatric screening test.According to the DSM-IV criterias; 60% of the obese patients and 20% of the non-obese control group had psychiatric disorders. Major depressive disorder was the most common disorder in the obese group with the ratio of 27.1%. No significant correlation was found between obesity severity and SCID-I diagnoses.In our study, when obese and control groups are compared; higher rates of psychopathology, especially depressive and anxiety disorders, were seen in obese group. It was found that patients with chronic disorders are more likely to have obesity and comorbid psychiatric disorders. For these reasons, it would be suitable approach that the patients admitted to any of the outpatient clinics due to obesity should be consulted to outpatient psychiatry clinics.