Şizofreni ile kemokin genleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation the relationship between chemokine gene polymorphisms with schizophrenia
- Tez No: 336836
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDİA AĞAÇHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kemokinler, Şizofreni, CCR2, CCR5, Polimorfizm
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Şizofreni ile Kemokin genleri arasındaki ilişkinin araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Moleküler Tıp ABD. Doktora. İstanbul. 2013. Kemokinler; Multiple Skleroz, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi birçok nöroinflamatuvar hastalıkta inflamasyon ve immün cevabı yönlendirmede önemli bir rol oynarlar. Biz de bu bilgilerimizle kemokinler ile hastalık aktivitesi arasında bir bağ olabileceğini, kemokinlerin sözkonusu hastalıklarda biyobelirteç rolü oynayabileceğini düşünmekteyiz. Bu nedenle, etyopatogenezinde inflamasyon olabileceği düşünülen şizofreni ile kemokinler arasındaki potansiyel bağı araştırmayı düşündük. Planlanan çalışmada, MCP-1-A2518G, SDF-13?A, CCR5-delta32, CCR5-A55029G, CXCR4-C138T ve CCR2-V64I genlerindeki polimorfizmlerin Türk populasyonunda şizofreni ile ilişkisinin araştırılması hedeflendi. Bu çalışmadaki analiz 140 şizofreni hastası ile 123 sağlıklı kontrol olgusu üzerinde yapılmıştır. Kemokin gen polimorfizmleri, Polimeraz Zincir Reaksiyonu Restriksiyon Fragmanı Uzunluk Polimorfizmi (PCR-RFLP) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, CCR2 ve CCR5 gen varyantları ile şizofreni oluşum riski arasında pozitif bir ilişki gösterildi. Çalışmamızda, CCR2-V64I WT+ genotipli bireylerin kontrol grubunda anlamlı olarak yüksek olduğu ve hastalık için koruyuculuk sağladığı tesbit edildi. Buna karşın, CCR2-V64I 64I+ genotipli bireylerin hasta grubunda anlamlı olarak yüksek olduğu ve hastalık riskini arttırdığı gözlenmiştir. CCR5-A55029G A+ genotipli bireylerin hasta grubunda anlamlı olarak yüksek olduğu ve hastalık riskini arttırdığı tesbit edildi. Bununla birlikte, CCR5-A55029G AG genotipli bireylerin ise hasta grubunda anlamlı olarak yüksek olduğu ve hastalık riskini arttırdığı gözlenmiştir. Araştırdığımız diğer bölge polimorfizmlerinin şizofreni riski ile herhangi bir bağlantısı bulunamamıştır. Sonuç olarak, elde edilen bulgulara göre, CCR2-V64I ve CCR5-A55029G gen polimorfizmlerinin şizofreni oluşumunda risk arttırıcı yönde etki gösterebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dasdemir S. İnvestigation the relationship between chemokine gene polymorphisms with schizophrenia. Istanbul University, Institute of Health Science, Molecular Medicine. Istanbul. 2013. Chemokines are known to play a major role in driving inflammation and immune responses in several neuroinflammatory diseases, including multiple sclerosis, Alzheimer?s disease and Parkinson?s disease. In the light of this information, we think that there could be a potential link between chemokines and disease activity, and chemokines could play a role as biomarkers of these disorders. We, thus, sought to investigate a potential link between chemokines and schizophrenia that thought inflamation has a role in its etiopathogenesis. In the planned study, we aimed to investigate the role of MCP-1-A2518G, SDF-13?A, CCR5-delta32, CCR5-A55029G, CXCR4-C138T and CCR2-V64I gene polymorphisms for schizophrenia in Turkish population. The present analyses are based on 140 case subjects with schizophrenia and 123 unrelated healthy controls. Genotyping of chemokine gene polymorphisms were detected by PCR-RFLP. According the analysis results, we demonstrated the positive association of CCR2 and CCR5 gene variants with schizophrenia progression risk. In our study, frequencies of CCR2-V64I WT+ genotype in controls were higher than the patients and provides a protective role for disease. In contrast, frequencies of CCR2-V64I 64I+ genotype in patients were higher than the controls and increases the risk of disease. We have found that frequencies of CCR5-A55029G A+ genotype in patients were higher than the controls and increases the risk of disease. In addition, frequencies of CCR5-A55029G AG genotype in patients were higher than the controls and increases the risk of disease. We have not found any significant association for any of the other polymorphisms with the risk of schizophrenia in our study. Our findings have suggested that CCR2-V64I and CCR5-A55029G polymorphisms might be associated with increased risk of schizophrenia progression. KEY WORDS: Chemokınes; CCR2; CCR5; Schizophrenia; Polymorphism The present work was supported by the Research Fund of Istanbul University. Project No: 24467