YBa2Cu3O7 süperiletkeninin Compton saçılma diferansiyel tesir kesitleri ölçümü
Measurements of Compton scattering cross-section for YBa2Cu3O7 superconductors
  1. Tez No: 336851
  2. Yazar: ALİ MERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: YBa2Cu3O7 süperiletken, Compton saçılması, diferansiyel tesir kesiti, YBa2Cu3O7 superconductor, Compton scattering, differantial crosssection
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmada; YBa2Cu3O7 süperiletkeninin Compton saçılma diferansiyel tesir kesitleri 120, 125, 130, 135 ve 140 derecelik saçılma açılarında ölçüldü. Numune hazırlanan uygun bir geometride, 59.54 keV?lik gama ışınları yayınlayan 50 mCi?lik 241Am radyoizotop kaynak tarafından uyarıldı. Numuneden yayınlanan karakteristik K X-ışınları 5.96 keV?de çözünürlüğü 160 eV olan HPGe dedektör kullanılarak belirlendi. Dedektör verimini belirlemek için saflığı %99.9 olan foiller kullanıldı. Literatürde YBa2Cu3O7 süperiletkeninin diferansiyel tesir kesiti ile ilgili yapılan deneysel çalışmalar az olduğundan elde edilen deneysel sonuçları karşılaştırma imkânı olmamıştır. Deneysel değerler teorik değerlerle karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmada teorik değerler deneysel değerlerle hata sınırları içinde uyumlu olduğu görüldü. Yapılan çalışmanın literatürdeki bu eksikliği dolduracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Compton scattering differential cross-section of YBa2Cu3O7 superconductor have been measured at scattering angles 120, 125, 130, 135 and 140. At appropriate geometry, the sample has been irradiated by 50 mCi 241Am radioisotope source that emitting 59,54 keV gamma rays. Emitted characteristic K X-rays from the sample, have been determinated at 59.54 keV by using HPGe detector of which resolution is 160 eV. For the determination of the detector yield, foils at %99,9 purity have been used. Due to the scarcity of the literature on the empirical studies of the scattering cross-section of YBa2Cu3O7 superconductor, it was impossible to check our results. Theoretical values were compared with the experimental ones. In comparison with the theoretical values and experimental values were found to be compatible within the error limits. We think that this work will fill this lack.