Nitrobenzoik asit içeren bazı moleküllerin geometrik yapılarının, IR ve NMR spektroskopik özelliklerinin teorik olarak incelenmesi
Theoretical investigation of geometric structure, IR and NMR spectroscopic structures of molecules containing some nitrobenzoic acid
  1. Tez No: 337020
  2. Yazar: MUSTAFA ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADİL BAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Physics and Physics Engineering, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrobenzoik Asit, DFT, B3LYP/6-311++G(d, FT-IR, Elektronik spektroskopi, NMR, Kinolin, Geometrik yapı, Nitrobenzoic Acid, DFT, B3LYP/6-311++G (d, FT-IR, Electronic Spectroscopy, NMR, Quanoline Geometric Structures
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Nitrobenzoik asit içeren bazı moleküllerin geometrik yapılarının, IR ve NMR spektroskopik özelliklerinin teorik olarak molekülünün geometrik ve spektroskopik yapısı incelenmiştir. Bu yapılar 2-chloro-5-nitrobenzoik asit, 3-chloro-2-nitrobenzoik asit, 4-chloro-2-nitrobenzoik asit, 5-chloro-2-nitrobenzoik asittir ve bu yapıların FT- IR spektrumları 4000-400cm-1 aralığında kaydedildi. Nitrobenzoik asit türevlerinin titreşim bandlarının işaretlemesi B3LYP/6-311++G(d,p) seviyesinde yoğunluk fonksiyoneli teorisi (DFT) kullanılarak yapıldı. Ölçeklendirilmiş hesaplanan dalga sayıları deneysel değerlerle çok iyi uyum gösterdi. Bu çalışmada nitrobenzoik asit içeren bazı moleküllerin yapısını teorik olarak belirlemek için GaussView moleküler programı yardımı ile üç boyutlu olarak çizildi. Bu çizimlerde moleküllerin en olası şekli çizilmiştir. Çizilen bu yapıların geometrik parametreleri Gaussian 05W paket programına otomatik olarak giriş verileri olarak girildi. Daha sonra bu parametreler HF ve bir DFT metodu olan B3LYP (Becke?nin üç parametreli melez fonksiyoneli ile bölgesel ve bölgesel olmayan terimler ihtiva eden Lee, Yang ve Parr korelasyon fonksiyoneli) yöntemleri kullanılarak optimize edildi.
Özet (Çeviri)
Nitrobenzoic acid molecules including some of the geometric structures, IR and NMR spectroscopy and the spectroscopic characteristics of the theoretical geometrical structure of the molecule were examined. These structures are 2-chloro-5-nitrobenzoic acid, 3-chloro-2-nitrobenzoic acid, 4-chloro-2-nitrobenzoic acid, 5-chloro-2-nitrobenzoic acid and range of 4000-400cm-1 FT-IR spectrum of these structures were recorded. Nitrobenzoic acid derivatives of the vibrational bands mark the B3LYP/6-311++G (d, p) level of density functional theory (DFT) were used. Showed very good agreement with experimental values calculated scaled wavenumbers. In this study, theoretical nitrobenzoic acid as the structure of some of the molecules with the aid of software to determine the molecular propane molecules was drawn in three dimensions. This is the most probable shape of the molecules are drawn illustrations. Geometrical parameters of these structures are plotted in the Gaussian 05W package program is automatically entered in the input data. Later, these parameters with HF and DFT method B3LYP (three-parameter hybrid functional Becke's terms containing non-regional, regional and Lee, Yang and Parr correlation functional) methods were optimized using.