Korozyon ve kontrolü
Corrosion and its control
  1. Tez No: 33748
  2. Yazar: PINAR KATIRCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon, korozyonun önlenmesi, katodik koruma, bastırılan akım, kurban anot. IV, Corrosion, inhibition of corrosion, cathodic protection, impressed current, sacrificial anode
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET KOROZYON VE KONTROLÜ Bu çalışmada Ereğli Demir Çelik ' den sağlanan çeşitli sac numunelerinin değişik ortamlardaki korozyonu incelendi ve korozyonu önlemek için bazı elektrokimyasal koruma yöntemleri uygulandı. Ortam olarak denizsuyu, yağmur suyu ve bunların oksijenle doyurulmuş çözeltileri kullanıldı ve korozyonun etkisi kıyaslamalı olarak incelendi. Ayrıca 1.4 M 'lık HC1 çözeltisi içinde numunelerin davranışları gözlendi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, korozif bir ortam olan denizsuyunda, korozyona uğrama meyili az olan numuneden yapılmış geniş yüzeyleri, dar yüzeyli fakat korozyona uğrama meyli çok bir numune ( kurban anot ) ile koruyabilmenin mümkün olduğu görüldü. Ayrıca, zaten korozif bir ortam olan denizsuyu ortamının oksijenle doyurulmasının korozyonu arttırıcı bir etki yapmadığı, buna karşılık yağmur suyunun oksijenle doyurulmuş çözeltisinin, oksijensiz çözeltisine oranla daha korozif bir davranış sergilediği gözlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY CORROSION AND ITS CONTROL In this study the corrosion rate and the cathodic protection of iron sheets obtained from Ereğli Demir Çelik were investigated in different medium by using electrochemical methods. In these experiments; sea water, rain and also their oxygen saturated solutions were used, and their corrosion effects were compaired with each other. Experiments were repeated with 1.4 M HC1 solution. As a result of these experiments; it was concluded that, the larger surface of material that more resist to corrosion might be protected by using smaller surface of material ( sacrificial anode ) that less resist to corrosion in more corrosive medium for the metals like sea water. The other conclusion might be; the saturation of the sea water with oxygen did not increased the corrosion rate in comparison with pure sea water because of the larger corrosion effect of it. However, the saturation of the rain solution with oxygen increased the corrosion rate in comparison with pure rain solution.