The effect of individual creativity on ecopreneurship
Bireysel yaratıcılığın ekogirişimcilik üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 337580
  2. Yazar: ERHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ULAŞ ÇAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Ekoloji, Ekogirişimcilik, Girişimcilik, Bireysel Yaratıcılık, Creativity, Ecology, Ecopreneurship, Entrepreneurship, Individual Creativity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Ekogirişimcilik, dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri için önemli bir kavramdır. Ekogirişimciliğin temel faydası işletmenin karını korurken ekolojiyi de korumasıdır. Bu nedenle ekogirişimcilik, sürdürülebilirliğe adanmış işletme davranışı olarak da görülebilir. Günümüzde, kamuoyunun ekolojik bilinçlilik düzeyinin artmasından dolayı birçok işletme için sürdürülebilirlik önemli bir kriter haline gelmiştir. Bu yüzden, ekogirişimciler çevre dostu işletmeler oluşturabilmek için yenilikler yapmaya odaklanmışlardır.Fikirler, yenilikler yapmak için önemli faktörlerdir ve yenilikçi bir fikir bulmak yaratıcılık yeteneği ile ilgilidir. Bu yetenek, özellikle ekogirişimcilik alanında gereklidir. Çünkü bu yetenek, işletme için maksimum etkinliği sağlayan yüksek kalitedeki yaratıcı fikirleri oluşturur.Bu çalışmada, bireysel yaratıcılığın ekogirişimcilik üzerindeki etkisi, bireysel yaratıcılık ölçeği ile ekogirişimcinin yönelimi, zayıf yapısal etkiler ve güçlü yapısal etkiler olarak üç boyutu kapsayan ekogirişimcilik ölçeği kullanılarak ele alınmaktadır.Araştırmanın örneklemi İzmir?in beş ya da daha fazla işletmeye sahip olan merkez ilçelerindeki geri dönüşüm sektöründen seçilmiştir. 83 soru formundan (5?li Likert Ölçeği Formatlı) alınan veriler analiz edilmiş ve bireysel yaratıcılık ve ekogirişimcilik düzeyinin boyutları arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, araştırmanın yapıldığı örneklemde bireysel yaratıcılık düzeyi düşük çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Ecopreneurship is a concept that is important for the developed and developing countries of the world, and the core value of ecopreneurship is to protect ecology while protecting the profits of business. Therefore it can be seen as a business behavior committed to sustainability. In today?s world sustainability is a crucial criterion for many businesses because of increasing rate of ecological consciousness of the public. For that reason ecopreneurs focus on making innovations for creating eco-friendly businesses.Ideas are prominent factors in order to make innovations; and finding an innovative idea is related to creative ability. This ability is especially required in the field of ecopreneurship; because it generates high-quality creative ideas that provide maximum efficiency for business.In this study, the effect of individual creativity on ecopreneurship is discussed through the use of individual creativity scale and ecopreneurship scale that encompasses three dimensions as ecopreneur?s orientation, weak structural influences and strong structural influences. This study has especially made a broad contribution with regards to literature for ecopreneurship field. The sample of the research has been chosen from recycling sector in central districts of Izmir which have five and more than five businesses. Data taken from 83 questionnaires (5 points Likert Scale format) were analyzed and a positive relation was found between individual creativity and dimensions of ecopreneurship level. Also it was seen that there is a low level of individual creativity in the sample.