Analysis of monetary transmission channels in Turkey
Türkiye de parasal aktarım kanallarının analizi
  1. Tez No: 337624
  2. Yazar: EROL TÜRKER TÜMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KASMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Para Politikası, Aktarım mekanizmaları, VAR modeli, Monetary policy, Transmission mechanisms, VAR model
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Para politikası ekonomik aktivite üzerindeki etkisini parasal aktarım kanalları yoluyla gösterir. Bu sebeple, uygun politikaları uygulayabilmeleri adına belirli aktarım mekanizmalarının işleyişini bilmek politika yapıcılar için bir önkoşuldur. Bu bağlamda, bu tez parasal yayılım sürecindeki mekanizmaları anlamak ve bu yolla para politikalarının sonuçları hakkındaki bilgi birikimini arttırmak için 2003-2013 yılları arasında Türkiye?deki çeşitli parasal aktarım kanallarının işleyişini incelemektedir. VAR metodu kullanılarak yapılan analizler geleneksel parasal aktarım kanallarının düşük enflasyon döneminde uygun bir şekilde çalışmadığını ortaya koymuştur. Her ne kadar elde edilen bulgular faiz kanalı, döviz kuru kanalı ve banka kredi kanalının kısmen işlediğini gösterse de genel olarak aktarım mekanizması için ampirik destek zayıf ve yetersizdir.
Özet (Çeviri)
Monetary policy exerts its impact on economic activity through monetary transmission channels. On that account, knowing operation of specific transmission mechanisms is a prerequisite for policy makers to be able to conduct appropriate policies. Within this context, this thesis examines operation of several transmission channels in Turkey for the period 2003 through 2013 to understand underlying mechanisms of monetary propagation process and thereby enhance knowledge about consequences of monetary policies. Estimation results based on Vector Autoregression (VAR) methodology reveal that conventional monetary transmission channels do not operate properly during the low inflation period. Although evidence suggests that interest rate, exchange rate and bank lending channels are operating partially; empirical support for transmission mechanism is generally weak and inconclusive.