Hidayet-i Uyun ( İnceleme-Metin )
Hidayet-i Uyun ( İnceleme-Metin )
- Tez No: 337625
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECDET ŞENGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hidayet-i Uyun, Giritli Ali Resmî Baba, Alevîlik-Bektaşîlik, Ehl-i Beyt, On iki İmam, Seyyid Ali Sultan, Çardeh Masum-ı Pâk, Hidayet-i Uyun, Giritli Ali Resmî Baba, Alevîlik-Bektaşîlik, Ehl-i Beyt, On iki İmam, Seyyid Ali Sultan, Çardeh Masum-ı Pâk
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
?Hidayet-i Uyun (İnceleme-Metin)? adını verdiğimiz bu çalışmada eserin transkripsiyonlu metnini vererek, eseri dinî ve tasavvufî edebiyat açısından tahlil etmeye çalıştık. Çalışmamız, giriş bölümü dâhil dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde bu konuyu neden seçtiğimizi ifade etmeye çalıştıkEserin, Kızıldeli muhiplerinden biri tarafından yazıldığını düşündüğümüz için birinci bölümde Seyyid Ali Sultan?ın önce menkıbevi hayatını, kendi adıyla anılan velâyet-nâme?den yola çıkarak anlattık. Daha sonra ise onun tarihî kişiliğine ışık tutacak bir çalışma yaptık. Bunu söz konusu kişinin etki sahasını anlayabilmek için yaptık. İncelediğimiz nüshada eserin Seyyid Ali Sultan?a ait olduğu belirtilmektedir; ancak yaptığımız araştırmalar neticesinde eserin, Kızıldeli (Seyyid Ali Sultan) bendelerinden Giritli Ali Resmî Baba?ya ait olduğunu tesbit ettik. Ulaşabildiğimiz sınırlı sayıda kaynaktan yola çıkarak müellif hakkında da kısaca bilgi verdik. İkinci bölümde Hidayet-i Uyun?un muhtevası sunularak eserin önemi vurgulanmıştır. Daha sonra eserde yer alan dinî ve tasavvufî kavramlardan öne çıkanların tahlili yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir
Özet (Çeviri)
We tried to analyze the work we named ?Hidayeti?l-Uyun (Examination-Text)?, in terms of religious and sufistic literature by giving the transcribed text of this work.Our study consists of four parts including introduction part. We tried to explain why we chose this subject in the introduction part.Because we thought that this work was written by a lover of Kızıldeli, we explained Seyyid Ali Sultan?s legendary life in the first section, making use of velayet-nâme?s point of view which is commemorated with his own name. And then we did a study that sheds light on his historical personality. We did this so we would be able to understand this person?s influence area. It was indicated in the analyzed copy that this work belonged to Seyyid Ali Sultan; but as a result of our study, we ascertained that this work belongs to Giritli Ali Resmî Baba who was one of the servants of Kızıldeli (Seyyid Ali Sultan). Based on limited number of the resources we reached, we gave brief information about the author. In the second section, the importance of Hidayeti?l-Uyun was emphasized by presenting the content of the work. Afterwards, religious and sufistic concepts? analysis in the work was done. In the third section, the work?s transcribed text was given.