Parasal aktarım mekanizması: Türkiye'de kredi ve döviz kuru kanallarının VAR analizi
Monetary transmission mechanism: VAR analysis of credit and exchange rate channels in Turkey
  1. Tez No: 472091
  2. Yazar: HARUN KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT BELKE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, İşletme, Econometrics, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, Kredi Kanalı, Banka Kredi Kanalı, Döviz Kuru Kanalı, VAR Modeli, Monetary Transmission Mechanism, Credit Channel, Bank Loan Channel, Exchange Rate Channel, VAR Model
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Merkez bankaları tarafından alınan para politikası kararlarının toplam talebi ve fiyatları etkilemesi parasal aktarım mekanizması kanalları üzerinden gerçekleşmektedir. Bu nedenle, para politikalarının ekonomi üzerindeki etkilerini doğru bir şekilde tespit edebilmek ve başarılı bir para politikası tayin edebilmek için parasal aktarım mekanizması kanallarının işleyişini anlamak büyük önem kazanmaktadır. Bu bağlamda çalışma, Türkiye'de para politikalarının aktarımında banka kredileri ve döviz kuru kanalının işleyişini test etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, enflasyon hedeflemesi rejimi ve küresel kriz sonrası yeni politika stratejilerinin uygulamaya geçirildiği dönemleri kapsaması bakımından önem kazanmaktadır. Türkiye'de kredi ve döviz kuru kanalının işlerliği 2003:1-2016:12 dönemindeki aylık veriler ile VAR modeli temelinde etki-tepki, varyans ayrıştırma ve Granger nedensellik testleri kullanılarak incelenmektedir. Elde edilen bulgular, Türkiye'de banka kredi kanalının kısmen işlediğini ancak döviz kuru kanalının işlemediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The monetary policy decisions taken by central banks affect the aggregate demand and prices through the channels of monetary transmission mechanisms. For this reason, it is very important to understand the functioning of the channels of monetary transmission mechanism in order to identify the effects of monetary policies on the economy accurately and to determine a successful monetary policy. In this context, the study aims to test the functioning of bank lending and exchange rate channels in the transfer of monetary policies in Turkey. This study gaines importance in terms of the time period when the inflation targeting regime and new policy strategies were put into practice after the global crisis. Operability of credit and exchange rate channels in Turkey is examined by using impulse-response, variance decomposition and Granger causality tests on the basis of VAR model with monthly data of 2003:1-2016:12. The findings support the functioning of bank loans and exchange rate channels in Turkey.