Kamu davasına katılma
Participation to public law suit
  1. Tez No: 584948
  2. Yazar: BURAK ATEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAMIK KEMAL TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Katılan, Mağdur, Suçtan Zarar Gören, Malen Sorumlu, Ceza Muhakemesi Hukuku, The intervener, Victim, One who is suffer damage from the crime, Accountable, Criminal Procedure Law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Toplumların değişmesiyle birlikte hukuk sistemleri de değişim ve gelişim göstermektedir. Buna bağlı olarak ceza hukuku sürekli olarak değişmekte, gelişmekte ve çağa ayak uydurmaya çalışmaktadır. Yaşanılan bu deneyimler ışığında Ceza mevzuatımızda da birçok önemli gelişme ve değişme olmuştur. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile yeni bir yargılama sistemi öngörülmüştür. Bu sistemde Ceza Muhakemesi Kanunu'nun amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır. Bununla birlikte yeni kanunumuzda mağdur ve suçtan zarar görenin haklarına önem verilmiş, sanık-mağdur hakları dengesi sağlanmaya çalışılmıştır. Ceza Muhakemesi Kanunu ile yapılan düzenlemelerden bir tanesi de; mağdur veya suçtan zarar görenin yargılamada pasiflikten çıkarak aktif olarak rol almasına, yargılamaya etki edebilmesine olanak sağlayan, ceza muhakemesi hukuku açısından da oldukça önemli bir yere sahip olan ve çalışma konumuzu oluşturan“Kamu Davasına Katılma”kurumudur. Kamu davasına katılma kurumu ile, mağdur, suçtan zarar gören ve malen sorumlu olanlara kamu davasına katılarak, kanunen kendilerine tanınan hakları kullanma olanağı ve iddia makamında bulunma hakkı verilmiştir. Böylece katılan, manevi yönden tatmin duygusunun oluşmasına ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına yardımcı olabilecektir. Bu itibarla çalışmamızda ilk olarak, katılmanın tanımı, hukuki niteliği, gerekliliği ile tarihi gelişimi incelenmiş, sonrasında katılmanın koşulları ile usulü ifade edilmiş ve son olarak da katılmanın sonuçları ve katılan sıfatının sona ermesi durumu açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the society were chancing, also the jure systems are exchancing and developing. Depending on this, the penal law always exchances, develops and moves with the times. A lot of developments and alterations to result in our Penal legislation, at the experience which is shed light on developments. Legislator resolves a new trial system with the Law no. 5271 on the Criminal Procedure Statute. In this system, purpose of Criminal Procedure Statute is to find material reality. All the same, our new statute care about rights of victim and one who is suffer damage from the crime, work to trade off accused's rights for victim's rights. One of this arrangement which is occupy a seat greatly and to constitute theme of our study in Criminal Procedure Statute is participation to public law suit institution which is victim or one who is suffer damage from the crime provide to have an active part in criminal proceedings, to affect the criminal proceeding. With participation to public law suit institution, the statute give some rights to victim, one who is suffer damage from the crime and accountable like participate to public law suıt and then use this rights in this suit, also to participate in indictor's authority. Like this, the intervener can to be of assistance to judicial authority for finding material reality and it will have rewarding feelings internally. For this reason, firstly we examine definition of participation, legal characterity, historic development for it's priority; and then we explain conditions of participation and practice of participation and finally, we work for results of participation and ending tha participation capacity to explain.