Finansal anomalilerin test edilmesi: İMKB'de bir uygulama
Testing of financial anomalies: an application in ISEe
- Tez No: 337676
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etkin Piyasa Hipotezi, İMKB, Anomali, Efficient Market Hypothesis, ISE, Anomaly
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Finansı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Son otuz yıldır finansal piyasalar üzerinde ekonomi uzmanlarının araştırma konuları, 1965-1970 yıllarda Fama tarafından dile getirilen ve yine kendisi tarafından kısmi de olsa küçük çaplı revizyona uğratılan, Etkin Piyasa Hipotezi olmuşlardır. Finansal piyasaların etkinliği konusunda genel olarak üç temel kriter ileri sürmekte ve akademik çevresinde ampirik olarak test edilmektedir. Bu kriterler, kaynakların iyi kullanana dağılımını sağlamak bakımından ?dağıtımsal etkinlik?, kaynak aktarımını minimum maliyetle gerçekleştirmek bakımından ?faaliyet etkinliği? ve piyasa fiyatlarının butün mevcut bilgileri yansıtması açısından ?bilgisel etkinlik? adlandırılmaktadır. Zayıf etkinlik olduğu piyasalarda etkinlik testleri gelecekteki geçmiş getiriler ile yarı güçlü formda piyasaya ulaşan bilginin fiyatlara ne kadar hızlı yansıdığıyla ilgilidir.Zamana bağlı etkileri hisse senetleri piyasalarında önceden tahmin yürütülebilir bir getiri ihtimali doğurmakta ve böylece söz konusu piyasaların verimli olduğunun yarı güçlü oluşuna dair bir veri olarak öne sürülebilmektedir. Dolayısıyla bir çok araştırmacı, anomalileri inceleyerek piayasadaki etkinliğini tartışmaktadır. Etkin Piyasa Hipotezi ters düşen herhangi ampirik bulgunun olması, anomali olarak adlandırılmaktadır. Belli zaman aralıklarında gözlemlenen getirilerin kullanılarak gelecekte söz konusu olabilecek getirileri tahmin etmek ve bu yönden yatırım yaparak kazanç sağlamanın olanaksız olduğunu söyleyen etkin piyasalar hipotezinin aksine, dönemsel anomalilere dair yapılan ampirik çalışmalardan elde edilen bulgular böyle durumu aksi sonuçlar ile ulaşmaktadır. Etkin piyasalara karşı, hisse senetlerinin belli zaman dilimlerinde diğerlerine göre sürekli negatif veya pozitif getiri sağladığını gösteren bulgularla dönemsel anomalilerin varlığını ortaya çıkarmışlardır.Bu çalışmanın amacı 04.01.2000 ? 25.06.2012 dönemi için İMKB30, İMKB50 ve İMKB100 endeksileri için günlük kapanış fiyatlarından getiriler hesaplanarak İMKB'de zamana bağlı anomalilerin var olup olmadığını araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the last thirty years a great percentage of research topics on the financial markets conducted by economic experts has consisted of the Efficient Market Hypothesis, which brought forward and later improved by Fama in 1965-1970. In general efficiency of financial markets; three basic criteria are tested empirically. These criteria are; the distribution of resources in terms of better use (distributive efficiency), resources to perform at minimal cost (operating efficiency) and the reflection of all available information (cognitive activity). A weak market efficiency is about future past returns and a semi-strong form of market efficiency tests the speed of information reaching the market price.Time-dependent effects leads to the possibility of a earnings return and thus, it can be deduced the fact that these markets are semi-strong is lead to them being efficient. Therefore, many researchers discuss anomalies by examining the effectiveness of the market. Any empirical finding contrary to any efficient market hypothesis is referred to as anomalies. Using time intervals to predict future returns is in constant question and researcher suggest that it is impossible to generate income by investing in a direction contrary to the hypothesis of efficient markets. But empirical results obtained from studies of seasonal anomalies leads to contrary findings. Effective against the markets, shares of certain periods that provide continuous positive or negative returns proves the existence of periodic anomalies.The purpose of this thesis is to analyze the evidence of periodically anomalies in ISE. Daily and monthly seasonal anomalies between the periods of 04.01.2000 - 25.06.2012 and the daily closing prices for the ISE30, ISE50, ISE100 return indices are calculated.