Regmatojen retina dekolmanı tanılı olgularımızda başarılı cerrahi tedavi sonrası optik koherens tomografi ile foveal mikrokistik değişikliklerin incelenmesi
Evaluating foveal microcystic changes by optical coherence tomography after successful surgical treatment in patients with rhegmatogenous retinal detachment
  1. Tez No: 337803
  2. Yazar: MEHMET ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÇÖKEM ARVAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Regmatojen retina dekolmanı, optik koherens tomografi, rhegmatogenous retinal detachment, optical coherence tomography
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Anatomik açıdan başarılı cerrahi tedavi yapılmış olan primer regmatojen retina dekolmanı (RRD) tanılı hastalarda,foveal mikrokistik deiğişikliklerin SD-OKT ile değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: 01.01.2003- ve 29.12.2012 tarihleri arasında primer Regmatojen Retina Dekolmanı ( RRD ) tanısı ile anatomik açıdan başarılı cerrahi tedavi ugulanmış olan,85 hastanın 87 gözü çalışmaya alındı.Preoperatif ?macula-on? ve ?macula-off? gözlerin retina dekolmanı süresi, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (logMAR) ( EDGK ) ve yapılan cerrahi tekniği ile postoperatif SD- OKT görüntülemeleri değerlendirildi. Bulgular: Cerrahi tedavi ile klinik muayenenin ve SD-OKT görüntülemenin yapılmasına kadar geçen süre 39.4±26.3 (4-102) ay idi. Preoperatif EDGK 1.12±0.7 logMAR iken ortalama EDGK 0.45±0.3 logMAR idi .Preoperatif ?macula-on? 24 gözün 21?inde ( %87 ) ve ?macula-off? 63 gözün 14?ünde ( %22 ) SD-OKT normaldi. ?Macula-off? gözlerde, SDOKT?de en sık dejenerasyon fotoreseptör tabakada görüldü.?macula-off? gözlerde patolojik bulgu görülen 49 gözün 40?ında ( %81 ) ISOS ve/veya ELM bandında bütünlük kaybı görülürken diğer bulgular KMÖ 6 göz( %12 ),ERM 2 göz ( %4 ) ve SRS 1 göz ( %2 ) idi. ISOS ve ELM bütünlüğünde bozulma izlenen 40 gözün 39?unda (%97) EDGK?nin >0.3 logMAR ( ortalama 0.68 (±0.35) ) idi. ISOS ve ELM bandı bozukluğu görülen 40 gözden 34?ünün ( %85 ) retina dekolmanı süresi 10 günden fazla idi.Sadece ISOS ve sadece ELM defekti olan gözlerin EDGK ile ISOS+ELM defekti olan gözlerin ortalama EDGK?i arasında anlamlı ilişki saptanmadı. (f test; p>0.05 ). Uygulanan cerrahi tekniğiniğin anatomik açıdan başarılı cerrahi tedavi yapılmış olan primer regmatojen retina dekolmanı (RRD) tanılı gözlerde postoperatif SD-OKT bulguları ve görme keskinliğini etkilemediği gösterildi ( r=0.028; p > 0.001). Sonuç: Anatomik açıdan başarılı RRD cerrahisi uygulanmış özellikle preoperatif ?maculaoff? gözlerde,en sık dejenerasyon fotoreseptör tabakada gelişmektedir.Cerrahi tedavinin retina dekolmanı oluşmasından sonraki 10 gün içerisinde yapılması ile fotoreseptör hasarı daha az olabilir.SD-OKT,postoperatif dönemde makuladaki mikrokistik değişikliklerin incelenmesi ve görsel prognozun değerlendirilmesinde kullanılabilen,invaziv olmayan değerli bir tanı metodudur.
Özet (Çeviri)
Purpose:To evaluate foveal microcystic changes in eyes with anatomically successful repair of rhegmatogenous retinal detachments (RRDs). Material and Methods: 87 eyes of 85 patients with primary RRDs with anatomically successful surgical repair were included to study between 01.01.2003-29.12.2012.Duration of retinal detachment, best corrected visual acuity ( BCVA ) and postoperative SD-OCT findings were evaluated of the eyes with preoperative ?macula-on? and ?macula-off? RRDs. Results : The duration between RRDs surgery and postoperative clinical and SD-OCT examination was 38.3±29.1 (4-102) months. Mean preoperative BCVA was 1.12±0.7 logMAR and the postoperative was 0.45±0.3 logMAR. Postoperative SD-OCT findings were normal in 21 of 24 (%87 ) ?macula-on? eyes and 14 of 63 ( %22 ) ?macula-off? eyes. In ?macula-off? eyes, degeneration was seen most commonly in photoreceptor layer. In ?macula-off? eyes, photoreceptor inner segment - outer segment junction (IS/OS) and/or external limitating membrane (ELM) were disrupted in 40 of 49 eyes (%81) with pathologic findings seen on SD-OCT. Other findings were cystoid macular edema in 6 eyes (12%). Epiretinal membrane in 2 eyes (4%), and subretinal fluid in 1 eye ( 2% ). BCVA was > 0.3 logMAR (mean 0.68 (±0.35)) in 39 of 40 eyes ( 97%) with disrupted IS/OS and ELM. Duration of RD was longer than 10 days in 34 of 40 eyes (75 % ) with disrupted IS/OS and ELM. There was no statistically significant correlation between eyes with only disrupted IS/OS or ELM and both disrupted IS/OS and ELM in terms of BCVA (f test,p>0.05). It was shown that surgical technique does not effect postoperative SD-OCT findings and visual acuity of the eyes with anatomically successful repair of rhegmatogenous retinal detachments (RRDs). ( r=0.028; p > 0.001). Conclusion : Especially in preoperative macula-off eyes with anatomically successful repair of RRDs , retinal degeneration occurs most commonly in photoreceptor layer. Photoreceptor degeneration may be milder if the surgery is performed before 10 days after the onset of RD. SD-OCT is a valuable, noninvasive tool for evaluating postoperative macular microcystic and microstructural changes and visual prognosis of patients with anatomically successful repair of rhegmatogenous retinal detachments (RRDs).