TTM 813 ve C 6127 Zea mays L. (mısır) hibritlerinin 1,4 benzok sazin-3-on türevleri yönünden incelenmesi
Investigations of 1,4-benzoxazin-3-one derivatives in TTM 813 and C 6127 Zea mays L. (corn) hybrids
- Tez No: 33785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Kimya, Biology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kromatografi, Zea mays L. (mısır), 4-ben- zoksazin-3-on türevleri
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
TSM 813 ve C 6127 Zea mays L. (Mısır) liferitleriaia l,4-Benzoksazin-3-on Türevleri Yönünden incelenmesi Bu araştırmada, Zea mays L. (Gramineae) bitkisinin iki hibrit tipine ait (TTM 813 ve C 6127) tohumlarından laboratuvar şartlarında yetiştirilen fideler, î, 4-benzaksazin-3-Qn türevleri yönünden incelenmiştir. Çalışma materyali mısır fidelerinin tohumları, Gelemen/SAMSUÜ Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü' nden temin edilmiştir. Yetiştirilen fideler kurutulmadan taze olarak çalışmaya alınmıştır, 1,4- benzoksazin aglikon ve glikozitleri için farklı ekstraksiyon yöntemleri kullanılmıştır ince tabaka kromatografisi ile yapılan kalitatif analizde iki mısır hibritinin de l,4-benzoksazin-3-on'lar yönünden zengin olduğu görülmüştür. Bu ekstrelerden kromatografik yöntemler uygulanarak TTM 813 hibridinden üçü aglukon, ikisi glukozit olmak üzere toplam beş adet 1,4- benzoksazin-3-on türevi bileşik izole edilmiştir. Karşılaştırma yapmak maksadıyla C 6127 hibridi mısırdan, aglikon olduğu anlaşılan iki bileşilin izolasyonu yapılmış ve erime noktaları, enzimatik hidroiiz- 1 13 leri, ÎR, H, C NMR ile kütle spektrumları yardımıyla yapıları ay dınlatılmıştır, izole edilen 1, 4-benzoksazin-3-on bileşikleri, insanlarda hastalık etkeni olan mikroorganizmalara karşı mikrobiyolojik etkileri yönünden ilk kez bu çalışmada incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigations of 1, 4-Benz0xa2im-3-one Derivatives in TTM 813 and C 6127 Zea mays L, (corn) Hybrids. In this research, we have investigated 1, 4-benzoxazin-3-one derivatives of hybrids (TTM 813 and C 6127) Zea ©ays L. (Gramineae), which are grown under laboratory conditions. Mai2e seeds were obtained from Gel emen /SAMSUN Agricultural Research Institue. Although the izolation of 1, 4-benzoxazin-3-one derivatives (aglucons and glucosides) was carried out with fresh seedlings, that had been extracted by using different methods. From the TLC analysis of the extracts, it has been seen that Zea mays L. (TTM 813 and C 6127) seedlings contain various l,4-benzoxazin-3-one derivatives. Three 1, 4-benzoxazin-3-one aglucones and two glucosides were isolated from TTM 813 extracts and only two aglucons were isolated from C 6127 extracts with chromatographic methods. Their structure elucidation were performed by using melting points, enzymic hydroly- 1 13 sis, İR, H» C ÜMR and Mass spectra. The microbiologic activities of the isolated 1, 4-benzoxazin-3- one compounds against microorganisms which they cause of human diseases were tested at the first time in this research. Key Words s Chromatography, Zea mays L. (corn), 1, 4-benzoxazin- 3-one derivatives.