Sulu çözeltilerden bazik tekstil boyarmaddelerin giderilmesi
Removal of basic textile dyestuffs from aqueus solution
- Tez No: 337861
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Bor Endüstri Atığı, Boyarmadde, Adsorption, Boron Industry Waste, Dyes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, bor minerali zenginleştirme prosesi atıkları kullanılarak kesikli yöntemle Bazik Kırmızı 46 (BK46) ve Bazik Mavi 41 (BM41) katyonik boyarmaddelerinin sulu çözeltilerden uzaklaştırılması araştırılmıştır. Araştırmada kimyasal olarak aktive edilmiş ve aktive edilmemiş atıkların sulu çözeltilerden boyar maddelerin adsorpsiyon yöntemiyle uzaklaştırılma kapasiteleri üzerine çözelti pH?ı, başlangıç boya derişimi, temas süresi ve sıcaklığın etkisi incelenmiştir. Deneysel verilerin kinetik, termodinamik ve izotermal analizleri yapılmıştır. Deneysel veriler aktive edilmiş bor endüstri atığının (ABA) boyar maddeleri tutma kapasitesinin bor endüstri atığından (BA) daha büyük olduğunu göstermiştir. Adsorpsiyon deneylerinde her iki boya için de uygun pH?ın 9 ve optimum temas sürenin 90 dakika olduğu bulunmuştur. Boyarmadde çözeltilerinden BA kullanıldığında BK46 ve BM41 boyarmaddelerinin adsorpsiyon kapasiteleri sırasıyla 247,36 mg/g ve 374,67 mg/g olarak bulunmuştur. Boyarmadde çözeltilerinden ABA kullanıldığında BK46 ve BM41 boyarmaddelerinin adsorpsiyon kapasiteleri sırasıyla 248,41 mg/g ve 374,74 mg/g olarak bulunmuştur. Sonuçlar göstermiştirki atığın adsorpsiyon kapasitesi gittikçe artmıştır. Deneysel sonuçlar Langmuir izotermine uymaktadır. İki boyarmaddenin adsorpsiyonu doğada kendiliğinden gerçekleşen ve ekzotermiktir.
Özet (Çeviri)
In this study, the removal of cationic dyes, Basic Red 46 (BR46) and Basic Blue 41 (BB41), from aqueous solution using waste originated from boron mineral enrichment plant was investigated in a batch system. The effect of the initial dye concentration, pH, contact time adsorbent dosage and temperature on the adsorption capacity of boron waste (BW) and chemically activated boron waste (ABW) were studied. Kinetics, thermodynamics and isothermal analyzes of experimental results were conducted. Experimental results showed that the dye removal capacity of activated waste was higher than that of ordinary waste. The optimum pH and contact time for two dyes were found as 9 and 90 minutes respectively. The maximum adsorption capacity of BR46 and BB41 were found as 247,36 mg/g and 374,67 mg/g, respectively. When used ABW for adsorption, the maximum adsorption capacities of BR46 and BB41, 248,41 mg/g and 374,74 mg/g, respectively. The results showed that heat treatment gradualy increase the adsorption capacitiy of the waste. Experimental results were well fitted to Langmuir isotherm model. The adsorption of two dyes is spontaneous and exothermic in nature.