Farklı yem bitkilerinde bor ve humik asit uygulamasının verim ve bitki besin elementi (N, P, K, B) içeriklerine etkileri
Effect of boron and humic acid applications on the yield and plant nutrient (N, P, K, B) contents in different forage plants
  1. Tez No: 338624
  2. Yazar: EYÜP ÖNDİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RÜŞTÜ KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yonca, korunga, bor, humik asit, Alfalfa, sainfoin, boron, humic acid
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmada, Yonca (Medicago Sativa) ve Korunga (Onobrychis sativa) bitkilerine farklı konsantrasyonlarda bor ve humik asit uygulaması ile bitkilerin gelişim ve mineral madde alımları üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Bor dozu (0, 0,4, 0,8, 1,2 kg/da B) boraks kaynağından ve hümik asit dozları (0, 20, 40 kg/da) TKİ-Humas kaynağından toprağa uygulanmıştır. Deneme sonunda bitkilerin toprak üstü aksamlarında bitkilerin yaş ağırlık, kuru ağırlıkları ile bitkinin N, P, K ve B konsantarasyonları belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre her iki bitkide de uygulanan bor dozları kontrole göre yaş ağırlık, kuru ağırlık, N ve B konsanstrasyonu artırıken, en yüksek değerler 0,8 kg/da B uygulamalarından elde edilmiştir. İncelenen özelliklere humik asit uygulamaların etkisi önemsiz çıkmıştır. Bor noksanlığı yaşanan topraklara uygulanan borun bitkiler tarafından alındığı ancak deneme alanının kumlu tınlı bir yapıda olması sebebiyle humik asitin tam anlamıyla etkisinin ortaya çıkmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of boron and humic acid application in different concentrations to the Alfalfa (Medicago Sativa) and Sainfoin (Onobrychis sativa) plants on the development and mineral matter uptake of plants were researched. The experiment was carried out as three replications according to randomized complete blocks design. The boron dose (0, 0,4, 0,8, 1,2 kg/da B) was applied from the borax source and humic acid doses (0, 20, 40 kg/da) were applied from TKI-Humas source. At the end of the experiment, wet weight, dry weight, and N, P, K and B concentrations of the plant were determined. According to the research results, boron doses administered in both plants increased wet weight, dry weight and N and B concentrations rather than the controls, the highest values were obtained from 0,8 kg/da B applications. The effect of humic acid applications to the analyzed properties was found as insignificant. The boron administered to the soils that have boron deficiency was observed to be uptaken; however, due to the sandy loamy structure of the experimental area, the effect of humic acid could not be revealed exactly.