Farklı biyoseramiklerle kaplanan zirkonya implant materyalinin bağlantı dayanıklılığı ve biyoaktivitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of bonding strength and bioactivity of zirconia implant material coated with different bioceramics
  1. Tez No: 339532
  2. Yazar: ŞEFİK KOLÇAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANER YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zirkonya implant, plazma sprey, vollastonit, hidroksiapatit, biyoaktivite, yapay vücut sıvısı, SBF, Zirconia implant, plasma spray, wollastonite, hydroxyapatite, bioactivity, simulated body fluid, SBF
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde kullanılan implant sistemlerinde saf titanyum ve titanyum alaşımları altın standart olarak kabul edilmektedir. Ancak titanyum implantların sahip olduğu bazı olumsuz özellikler nedeniyle son zamanlarda zirkonya implant sistemlerinin kullanımı popüler hale gelmiştir. Titanyum implantlarda olduğu gibi zirkonya implantlarda da iyileşme süresini kısaltabilmek ve kemik-implant bağlantı oranını arttırabilmek için yüzey özelliklerinin geliştirilmesini hedefleyen birçok çalışma yapılmıştır. Çalışmamızda, plazma sprey yöntemiyle farklı oranlarda hidroksiapatit (HA) ve vollastonit (W) tozları ile kaplanan zirkonya implant materyallerinin bağlantı dayanıklılıkları ve biyoaktivitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Zirkonya ve kaplama arasındaki bağlantı dayanıklılıkları ASTM C-633 standardına uygun olarak ölçülmüştür. Elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Gruplar arasındaki farklılıklar Post Hoc Tukey HSD testi ile belirlenmiştir. Biyoaktivite testi için hazırlanan örnekler; 2, 7, 14 ve 21 günlük sürelerde 37 oC yapay vücut sıvısı (SBF) içerisinde bekletilmiştir. Örnek yüzeylerinde meydana gelen değişimler, taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji dağılımlı x ışını spektrometresi (EDS) ve x ışını kırınım cihazı (XRD) kullanılarak analiz edilmiştir. Farklı oranlarda W içeren kaplamaların bağlantı değerleri, saf HA kaplamalara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Çalışmada kullanılan bütün örnek grupları SBF içerisinde biyoaktif özellik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Pure titanium and titanium alloy implant systems in use today are regarded as the gold standard. However, due to some of the drawbacks of titanium implants, zirconia implant systems have became popular recently. In order to reduce the healing time and to increase the percentage of bone-implant contact, many studies have been aimed at improving the surface properties in zirconia implants as well as in titanium implants. The purpose of our study is to evaluate the bonding strength and bioactivity of zirconia implant materials coated with hydroxyapatite (HA) and wollastonite (W) powder at different ratios with plasma spraying technique. The bonding strentgth between zirconia and the coating was measured in accordance with ASTM C-633 standard. The data obtained were evaluated using one-way analysis of variance. Differences between groups were determined by Post Hoc Tukey HSD test. The samples prepared for the bioactivity test are incubated in 37 oC simulated body fluid (SBF) for 2, 7, 14, and 21 day periods. The changes that occur on surfaces of the sample were analized with scanning electron microscopy (SEM), energy dispersive X-ray spectrometry (EDS) and x-ray diffraction instrument (XRD). The bonding strength evaluation revealed that W incorporation in different amounts resulted in significantly higher bonding strength to zirconia surface than pure HA coating. All sample groups used in this study showed bioactive propertis in SBF.