Kadınların sportif rekreasyonel aktivitelere ilişkin sağlık inançları
Women's health beliefs on sportive recretional activities
- Tez No: 339542
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KARAKÜÇÜK, PROF. DR. SAİD BODUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık İnancı, Boş Zaman, Rekreasyon, Sportif Rekreasyonel Aktiviteler, Health, Health Belief, Leisure Time, Recreation, Sportive Recreational Activities
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmada, kadınların sportif rekreasyonel aktivitelere ilişkin sağlık inançları Konya örneği üzerinden incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini gönüllü 407 kadın oluşturmaktadır. Araştırmanın veri toplama aracının ilk bölümü, katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik ifadelerden oluşmaktadır. İkinci bölüm ise araştırma kapsamında geliştirilen Sportif Rekreasyonel Aktivitelere İlişkin Sağlık İnanç Ölçeğinin (SRAİSİÖ) katılımcılara uygulanmasından oluşmaktadır. Verilerin analizinde katılımcıların demografik bilgilerinin dağılımlarının belirlenmesi amacıyla betimleyici istatistik yapılmıştır. Sportif rekreasyonel aktivitelere ilişkin sağlık inancının yaş, çalışma, çocuk sahibi olma, öğrenim, gelir, kentte yaşama yılı, sportif rekreasyonel aktivitelere katılım ve katılım türleri değişkenlerin normal dağılım uygunluğunu tespit etmek amacıyla ilk olarak Kolmogorof-Simirnof Testi uygulanmış ve değişkenlerin karşılaştırılma biçimine göre Non-Parametrik Testlerden Mann-Whitney U, Spearmen Korelasyon Analizi, Kruskol Wallis (Chi-Square) Testleri uygulanmıştır. Bulgulara göre araştırmanın sonucunda ve çalışmayan kadınların öz-etkililik puanlarının çalışan kadınlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, çalışmayan kadınlar en yüksek puanı Fiziksel Yarar alt boyutundan alırken, çalışan kadınlar Algılanan Ciddiyet ve Fiziksel Yarar alt boyutlarından en yüksek puanı almışlardır. Algılanan engeller ve psikososyal yarar alt boyutlarının kadınların çocuk sahibi olup olmama durumu ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu ve çocuk sahibi kadınların algılanan engeller ve psikososyal yarar puanlarının çocuk sahibi olmayan kadınlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Algılanan engeller ve psikososyal yarar alt boyut puanlarının katılımcının yaşı ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde pozitif ilişkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Kadınların öğrenim durumları ile sportif rekreasyonel faaliyetlere katılım türü tercihi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Aktivitelere bireysel olarak katılmayı tercih eden kadınların sayısı eğitim durumlarının artmasıyla doğru orantılı olarak artmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we examine,by referring to Konya case,health beliefs of women with regard to sportive recreational activities. The sample of the research is composed of 407 volunteers. The first part of data collection instrument of the research is composed of expressions which aim to identify demographical features of the participants. The second part is composed of application of Health Belief Scale on Sportive Recreational Activities (SRAHBS), which is developed for this research, to the participants. During data analysis, qualitative statistics were employed in order to find out distribution of participants? demographical information. Initially, Kolmogorov-Smirnov Test was applied in order to find out normal distribution conformity of variables of health belief on sportive recreational activities such as age, working status, having child, education, income, years of living in the city, participation in sportive recreational activities and participation types. Following that, Mann-Whitney U, Spearman Correlation Analysis and Kruskal Wallis (Chi-Square) Test out of non-parametric tests were applied depending on comparison manner of the variables. Findings obtained at the end of research show that nonworking women have higher self-efficacy points compared to working women. The research has suggested that nonworking women got their highest points in Physical Benefit sub-dimension while working women got their highest in Perceived Seriousness and Physical Benefit sub-dimensions. We have found out that perceived barriers and psychosocial benefit sub-dimensions have significant correlation with women?s having children or not, and that those women with children have higher perceived barriers and psychosocial benefit points compared to those who do not have children. It has been suggested that perceived barriers and psychosocial benefit sub-dimension points have statistically significant positive correlation with the age of participants. No statistically significant correlation has been observed between educational status of the women and their choice of type of participation in sportive recreational activities. The number of women who volunteer to participate in these activities individually increased in direct proportion to the increase in educational status.