2011-2012 eğitim öğretim yılı Toros Üniversitesi gençlerin Türkiye'nin geleceğine ilişkin bakış açıları: Toros Üniversitesi öğrencileri üzerine bir araştırma
2011-2012 academic year Toros University, perspectives of the youth on Turkey's future: Research on Toros University students
  1. Tez No: 354957
  2. Yazar: KORAY GİDİRİŞLİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MİMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Toros Üniversitesi, Geleceğe Bakış, Anket Çalışması, Toros University, attitude towards future, survey study
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
“Toros Üniversitesi öğrencileri geleceğe bakış anketi”61 kız 61 erkek toplam 122 öğrenciye uygulanmıştır. Bu öğrencilerin 83'ü hazırlık 39 'u birinci sınıf öğrencisidir. Öğrencilerin % 70.5'i Akdeniz Bölgesi % 9'u Güneydoğu Anadolu Bölgesinden,%7.4'ü İç Anadolu Bölgesinden, %4.9'u Marmara Bölgesinden,% 4.1'i Ege Bölgesinden % 2.5'i Karadeniz Bölgesinden, % 1.6'sı Doğu Anadolu bölgesinden gelmektedir. Ankete katılan öğrencilerin % 85'i burslu % 15 'i burssuz öğrencilerden oluşmaktadır. Öğrencilerin % 38,5'i % 100 burslu, % 33 ü % 50 burslu, % 11,5'i % 25 bursludur. Öğrencilerden % 56 'sı Mühendislik, % 43 ü ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde okumaktadır. Bu öğrencilerin % 41 'i ilk yılında % 45 'i ikinci yılında sınavı kazanmışlardır. %40'ı Anadolu Lisesi, %36'sı Düz lise, %18 'i Kolej mezunudur. Öğrencilerin Toros Üniversitesine bakışı cinsiyet durumlarına göre farklılık göstermektedir. Erkek öğrenciler kız öğrencilere göre Toros Üniversitesine daha iyimser bakmaktadır. Ayrıca öğrencilerin Toros Üniversitesine bakışı okudukları bölüme göre farklılık göstermektedir. Hazırlık öğrencileri 1.Sınıf öğrencilerine göre Toros Üniversitesine daha iyimser bakmaktadır. Öğrencilerin Türkiye'ye bakış açıları mezun oldukları lise türüne göre farklılık göstermektedir. Kolej öğrencileri düz lise ve fen lisesi öğrencilerine göre Türkiye'ye daha olumlu bakmaktadır . Öğrencilerin Avrupa Birliğine bakış açıları cinsiyetlerine ve fakülte durumlarına göre farklılık göstermektedir. Erkek öğrenciler kız öğrencilere göre Avrupa Birliğine daha iyimser bakmaktadır. Mühendislik Fakültesi öğrencileri İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerine göre Avrupa Birliğine daha iyimser bakmaktadır. Öğrencilerin aileye bakış açıları okudukları bölümlere göre farklılık göstermektedir. Birinci sınıf öğrencileri hazırlık sınıfı öğrencilerine göre ailelerine daha olumlu bakmaktadır. Öğrencilerin geleceğe bakışı cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Erkek öğrenciler kız öğrencilere göre geleceğe daha iyimser bakmaktadır. Öğrencilerin geleceğe bakışı ile aileye bakışı arasında istatistiksel olarak fark yoktur. Öğrencilerin geleceğe bakış açıları ile Toros Üniversitesine bakış açıları farklıdır. Öğrenciler Toros Üniversitesine göre geleceğe daha iyimser bakmaktadır. Öğrencilerin aileye bakışı ile Toros Üniversitesine bakışı arasında fark anlamlıdır. Öğrencilerin aileye daha iyimser baktıkları gözlemlenmektedir. Öğrencilerin Türkiye'ye bakışı ile Mersin'e bakış açıları arasındaki fark anlamlıdır. Öğrenciler Mersin'e daha iyimser bakmaktadır. Öğrencilerin Türkiye ile Avrupa Birliğine bakış açıları arasındaki fark anlamlıdır. Öğrenciler Avrupa Birliğine daha iyimser bakmaktadır.
Özet (Çeviri)
“Toros University student perspective of future”questionnaire was applied to total 122 students of which 61 are female and 61 are male. 83 of these students attend preparatory school while 39 of them are freshmen. 70 percent of the students come from Mediterranean Region, 9 % of them are from South Eastern Anatolian Region %7,4 of them are from Central Anatolian Region,4,9 % of them are from Marmara Region,4,1% of them are from Aegean Region,2,5 % of them are from Black Sea Region and 1,6 % of them are from Eastern Anatolian Region. 85 % of the participants of the questionnaire have scholarship while remaining 15% have no scholarship.38,5 of students have full scholarship, 33 % of them have half-scholarship and 11.5 % of them have quarter scholarship. %56 of students attend engineering faculty, 43 % of them attend Social, Economic and Administrative Science faculty. 41 % of the students passed the exam in their first entrance, 45 % of them passed the exam in their second year.40 % of them are from Anatolian High School ,36 % of them are from Normal High School and 18 % of them are from college. Students perspectives of Toros University differ according to gender. Male Students have more positive attitudes towards Toros University compared to female students. Besides, perspectives of Toros University differ according to class to which students attend. Preparatory School's students have more positive attitude towards Toros University compared to freshmen students. Opinion of students towards Turkey differ according to type of high school they graduated from. College students appreciate Turkey's position more compared to normal high schools and science high school's students. Students' opinion of European Union differ according to gender and faculty. Male students are more optimistic about European Union compared to female students. Similarly, Engineering Faculty students are more optimistic towards European Union compared to students of Social, Economic and Administrative Science Faculty Student's. Opinion of student's towards future differ according to gender. Male Students are more optimistic about future compared to female students. There is no statistical difference between students opinions about future and family. Students opinion of future and Toros University differ. Students are more optimistic about future compared to Toros University. The difference between students opinion towards family and Toros University is significant. Students look family more optimistically. ,Similarly, the opinion of students towards Turkey and Mersin differ significantly. Students have more optimistic attitude towards Mersin Moreover, students have more optimistic attitude towards European Union compared to Turkey.