Beden eğitimi öğretmenlerinin tükenmişlik düzeyleri: Ordu ili uygulaması
The burnout levels of physicial education teachers: Application of Ordu province
- Tez No: 339623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ FATMA ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi öğretmeni, tükenmişlik, mobbing
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, beden eğitimi öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeylerini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2012?2013 eğitim-öğretim yılında Ordu ili (merkez) ve ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta ve lise okullarında görev yapan 275 beden eğitimi öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklemini ise, Ordu ili (merkez) ve ilçelerinde görev yapan rastgele yöntemle seçilen toplam 163 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu ve Maslach Tükenmişlik Envanteri-Eğitimci Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, yapılan normallik sınamasına göre ikili küme karşılaştırmaları için bağımsız grup t testi, üç veya daha fazla küme karşılaştırmaları için tek yönlü varyans analizi; tek yönlü varyans analiz sonucu anlamlı bulunan farklılıkların kaynağını belirlemek üzere, varyansların homojen olmasından dolayı post hoc testlerinden, Scheffe ve LSD çoklu karşılaştırma testleri kullanılmıştır.Büyüklüğü 15?den küçük olan verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogorov-Smirnov testi ile incelenmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, beden eğitimi öğretmenlerinin cinsiyetlerinin tükenmişlik düzeylerinde bir farklılık oluşturmadığı belirlenmiştir. ?Kişisel başarı? 40 ve üstü yaş grubunda yüksektir. ?Duygusal tükenme? ve ?duyarsızlaşma? öğretmenlerin yaşlarından etkilenmemektedir. Meslek gelirlerinin yeterliliği değişkeninde ?duygusal tükenme? yaşadıkları belirlenmiştir. ?Kişisel başarı? ve ?duygusal tükenme? beden eğitimi öğretmenlerinin mobbinge maruz kalma durumundan etkilenmezken, ?duyarsızlaşma? düzeyi yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been done in order to examine the burnout levels of physical education (P.E.) teachers. 275 PE teachers, who serve in the 2012-2013 academic year at the secondary and high school sunder the Ministery of National Education assigned in Ordu province constitute the research process.In addition, 163 PE teachers assigned in Ordu province who have been contacted by `?random sampling method??constitute the sampling group of the research. In order to collect the data, `?Personal Information Form??and `?Maslach Exhaustion Inventory-Educator Form??have been used.In analyzing the data; the test of independent group for the comparison of two groups in terms of test of normality,one way variant analysis for the comparisons of three or more groups;due to homogeneity of variants,Scheffe and LSD multiple comparison tests of post-hoc tests have been used in order to determine the source variations found meaningful of the one way variant analysis.Whether the data smaller than 15 in size show a normal distribution or not has been investigated by the Kolmogorov-Smirnov test.Significance level is acknowledged as 0.05 in the research. According to the results of the research; it has been concluded that the gender of the PE teachers has no effect on their exhaustion level. ?Individual Achievement??is high at the age group of 40 and over. ?Emotional Exhaustion?? and ?Desensitization? are not affected by the age of the teachers. It has been found out that; the teachers experience ?Emotional Exhaustion? in variant of income adequacy. ?Individual Achievement?? and ?Emotional Exhaustion?? have not been influenced by their exposure to mobbing.On the other hand;the level of desensitization has been at a high rate. KeyWords:Physical education teacher, burnout,mobbing.