Fen bilgisi öğretmen adaylarının nükleer enerji hakkındaki düşünceleri
Views of pre-service science teachers about nuclear energy
- Tez No: 340197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fayda, Risk, Nükleer Enerji, Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Görüşleri, Benefit, Risk, Nuclear Energy, Views of Pre-Service Science Teachers
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, fen bilgisi öğretmenliği 3. sınıfında okuyan öğretmen adaylarının nükleer enerji ile ilgili düşüncelerini belirlemektir. 3. sınıfta okuyan öğretmen adaylarının seçilmesinin nedeni; nükleer enerji konusunun 3. sınıfta yer alan `Kimyada Özel Konular? dersinde ve nükleer enerji çevre ilişkisinin `Çevre Bilimi? dersinde işlenmesidir. Araştırmanın amacına yönelik verileri elde edebilmek için karma yöntem (mixed-method research) olarak adlandırılan, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin beraber kullanıldığı araştırma modeli yer almaktadır. Araştırmanın nicel verilerini toplamak için anket, nicel verilerden elde edilen sonuçları desteklemek ve açıklamak amacıyla toplanan nitel verileri elde etmek için ise görüşme türlerinden biri olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır (Güven, 2011).Nicel çalışmanın pilot ve asıl uygulama bölümleri farklı katılımcılar ile yürütülmüştür. Çalışmanın pilot uygulaması Ahi Evran Üniversitesinde okuyan toplam 208 fen bilgisi öğretmen adayının katılımı ile gerçekleşmiştir. Pilot çalışmanın analizleri SPSS 20 programı ile gerçekleşmiştir. Yapılan analiz sonucunda çalışmanın güvenirliğinin test edilmesi için kullanılan Cronbach Alpha değeri ,84 çıkmıştır. Çalışmanın asıl uygulaması ise, Erciyes ve Ahi Evran Üniversitelerinin eğitim fakültelerinde öğrenim gören toplam 214 (155 Kız, 59 Erkek) öğretmen adayı ile gerçekleşmiştir. Nicel verilerin analizden elde edilen bulgular göz önüne alınarak, anket maddelerine verilen cevaplar doğrultusunda en yüksek puana sahip (üst %27?lik dilim) 6, en düşük puana sahip (alt %27?lik dilim) 4 öğretmen adayı seçilerek görüşme için iletişime geçilmiştir. Görüşmede öğretmen adaylarına sorulacak sorular ve görüşme planı görüşmenin uygulanmasından önce araştırmacı tarafından hazırlanmış olupkatılımcılar ile yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilerek araştırmanın nitel verileri toplanmıştır.Sonuç olarak öğretmen adayları genel olarak nükleer enerji santralinin uygulanmasını desteklemektedir. Fakat çevreye etkisi ve doğal afetlerden etkilenmesi anlamında tereddüt içindedirler. Değişkenler açısından incelendiğinde ise şu sonuçlar ortaya çıkmaktadır. ? Erkekler kızlara göre nükleer enerjiye daha olumlu bakmaktadır. ? Öğretmen adaylarının yaşları ile nükleer enerjiye bakışları olumsuz yönde doğru orantılı olacak şekilde artmaktadır. ? Erciyes Üniversitesinde okuyanlar Ahi Evran Üniversitesinde okuyanlara göre nükleer enerjiye daha olumlu bakmaktadır. ? Köyde yaşayanlar şehir merkezinde ve kasabada yaşayanlara göre nükleer enerjiye daha olumsuz bakmaktadır. Kasabada yaşayanlar diğer iki yerleşim biriminde yaşayanlara göre nükleer enerjiye karşı daha olumlu bakmaktadır. ? Nükleer enerji hakkında bilgisi olduğunu düşünenler düşünmeyenlere göre nükleer enerjiye daha olumlu bakmaktadır. ? Nükleer enerjiye en olumlu bakan bölge Karadeniz iken onu sırasıyla Akdeniz, Güneydoğu, Doğu Anadolu, Ege, Marmara, İç Anadolu takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the views of pre-service science teachers who are juniors about nuclear energy. The reason why juniors were chosen is that nuclear energy is instructed in the lesson of `Special Topics in Chemistry? and `Environmental Science?.In this research, as research model, mixed method which has both quantitative and qualitative research methods was applied. In order to collect quantitative datas questionnaire was used. and to support and explain quantitative datas interview technique was used.There were different participants in the pilot and main study. The pilot application of research was conducted with 208 pre-service science teachers who study in Ahi Evran University. To analyze pilot application, SPSS 20 was used. To test reliability of research, it was investigated value of the cronbach alpha which was found as ,84. The main application of research was applied with 214 (155 Girls, 59 Boys) pre-service science teachers who study in Ahi Evran University and Erciyes University. Considering the findings of the quantitative data analysis, Six preservice science teachers who had highest score in the questionnnaire and four pre-service science teachers who had lowest score were conducted semi-structured interviews In this research before interviews, implementation of the plan and the interview questions were prepared by the researcher and then semi-structured interviews were performed with the participants face-to-face. Thus qualitative data was collected in this way.In the result of research, it is understood that mainly pre-service teachers support nuclear power plant. However, they are in hesitation in terms of impact on the environment and affected by natural disasters. When it is analyzed in terms of the variables these results revealed about nuclear energy. ?Boys are more positive than girls. ?When the age increases, negative view increases. ?Pre-service teachers who study in Erciyes University are more positive than pre-service teachers who study Ahi Evran University. ?Pre-service teachers who live in village are the most negative. In the contrary, Pre-service teachers who live in small town are the most positive. ?Pre-service teachers who think as knowledgeable their selves are more positive than Pre-service teachers who do not think as knowledgeable themselves. ?The most positive region is Black Sea and respectively these regions follows Black Sea are Mediterranean Sea region, Southeast, Eastern Anatolia, Aegean, Marmara and Central Anatolia.