Muhasebe bilgi sisteminin etkinliği: küçük ve orta büyüklükte işletmeler üzerine bir araştırma
The efficiency of accounting information system: A research on small and medium sized enterprises
  1. Tez No: 340226
  2. Yazar: İBRAHİM ÇİDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZZEM ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Etkinlik, Küçük ve Orta Büyüklükte ??letmeler, Muhasebe Bilgi Sistemi, Regresyon Analizi, Information, Efficiency, Small and Medium Sized Enterprises, Accounting Information System, Regression Analysis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Son yıllarda, küreselleşme ve teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler işletmelerin gereksinimleri üzerinde de etkisini göstermektedir. Klasik üretim faktörleri arasında yer almayan bilgi, günümüzde işletmelere rekabette en önemli katkıyı sağlayan ve işletmelerin en çok ihtiyaç duydukları unsur haline gelmiştir. İhtiyaç duyulan bilgi, işletme dışından sağlanılabileceği gibi işletme içinden de elde edilebilir.İşletme içinde bilgi üreten değişik sistemler bulunmaktadır. Bu sistemlerden biri de muhasebe bilgi sistemidir. Bu çalışmanın amacı muhasebe bilgi sistemini ana hatlarıyla incelemek ve sisteminin etkinliğini etkileyen unsurları belirlemektir.Bu kapsamda temel kavramlar ve muhasebe bilgi sistemi kavramı incelendikten sonra Kayseri?de faaliyet gösteren küçük ve orta büyüklükte işletmeler üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada nitel veri toplama tekniği olan anket yönteminden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler Regresyon Analizi yöntemiyle incelenmiştir. Analiz sonucunda, işletme fonksiyonları arası bilgi bağlılığı, işletme performansı, işletmenin kurumsallaşma düzeyi ile muhasebe bilgi sistemi entegrasyonunun, muhasebe bilgi sisteminin etkinliği üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years globalization and developments in technology have also taken effect on requirements of enterprises. Information which is not included in classical production factors has been a required item for enterprises making them significant contribution in the competition. Required information can be obtained from both out and in the enterprise. Different systems producing information are available in the enterprise. Accounting information system is one of these ones. The aim of this study was to evaluate accounting information system in a broad sense and to determine the factors affecting the efficiency of this system. In this context, following the evaluation of basic concepts and the concept ?accounting information system?, a research was carried out on small and medium sized enterprises in Kayseri. In the research, questionnaire method which is a qualitative data collection technique was employed. The obtained data was analyzed with regression statistics method. As a result of the analysis, integration of accounting information system with data link between enterprise functions, enterprise performance, and institutionalization level of the enterprise was found to be effective on the efficiency of the system.