Adi ortaklık sözleşmesi
Ordinary partnership agreement
- Tez No: 543581
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk Borçlar Kanunu, adi ortaklık sözleşmesi, adi şirket, adi ortaklık sözleşmesinin temel özellikleri, adi ortaklıkta ortakların hak ve yükümlülükleri, adi ortaklıkta ortaklar arası değişiklikler, Turkish Code of Obligations, ordinary partnership agreement, ordinary company, properties of ordinary partnership agreement, internal relationships among the partners in ordinary partnership, changes among the partners in ordinary partnership
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Yassıkaya, Kezban Kübra,“Adi Ortaklık Sözleşmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2018. İki veya daha fazla sayıda gerçek ya da tüzel kişinin, amaç bakımından bir sınırlama olmaksızın, ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelerek, mallarını ve emeklerini birleştirmeleri halinde adi ortaklık sözleşmesi meydana gelir. Adi ortaklık sözleşmesi, hukuk sistemimizde genel kabul gören bir ortaklık tipi olup, uygulamada oldukça yaygındır. Ancak adi ortaklığın varlığının tespiti ve uygulanacak hükümlerin belirlenmesi uygulamada sorunlara yol açmaktadır. Çalışmamızda öncelikle adi ortaklığın temel özellikleri ve uygulanabildiği sözleşme türleri üzerinde durulmuş, daha sonra ortakların hak ve yükümlülükleri, ortaklar arası değişiklikler ve temsil konuları incelenmiştir. Sonrasında adi ortaklığın sona erme nedenleri, sona ermenin sonuçları, tasfiye aşamaları ve zamanaşımı konuları üzerinde durulmuş uygulamada karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm önerileri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Yassıkaya, Kezban Kübra,“Ordinary Partnership Agrement”, Postgraduate Thesis, Ankara, 2018. An ordinary partnership agreement is created when two or more real or legal entities comes together and combines their assets and efforts without being subject to any constraints in terms of purpose. Ordinary partnership agreement is a generally accepted partnership type in our legal system and it is quite commonly practised. However, problems emerge when trying to practically determine the existence of an ordinary partnership agreement and the agreement types that it can be applied. In our study, the fundemental princibles of ordinary partnership agreements and the agreement types it can be applied are primarily focused on, then the issues of the rights and the obligations of the partners and the representation of partners are examined. After that, the causes of expiration of an ordinary partnership agreement and the outcomes of that expiration, the termination of the agreement and the statute of limitations issues are adressed, the problems that can be encountered in the practise and suggestions to these problems are tired to be put forth.