Milletlerarası örgütlerin özel hukuk uyuşmazlıklarında yargı ve icra muafiyeti
Jurisdiction and execution exemptions in private law disputes of international organizations
- Tez No: 340366
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE GÜNSELİ GELGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Milletlerarası Örgütler, Yargı Muafiyeti, İcra, International Organizations, Jurisdictional Immunity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Devletlerin tek başlarına çözüm getiremeyecekleri, ancak birlik halinde hareket ettiklerinde sonuç alabilecekleri konularda, ortak iradeleri ile oluşturdukları milletlerarası örgütler, günümüz hukukunda büyük öneme sahip milletlerarası hukuk kişilikleridirler. Milletlerarası örgütler, amaçlarına ulaşmak ve faaliyetlerini bağımsız bir şekilde icra edebilmek için, devletlerin nezdinde yargısal denetimden ve sahip oldukları malvarlıkları üzerinde devletin cebri icra kuvvetinden muafiyete ihtiyaç duymaktadırlar. Milletlerarası örgütlerin yargı ve icra muafiyetinin kapsamı, devletlerin sahip olduğu yargı ve icra muafiyetinden farklılık arz etmektedir. Çalışmamızda milletlerarası örgütlerin yargı ve icra muafiyetlerinin varlığı ve kapsamını tespit etmek için, çeşitli milletlerarası örgütlerin ilgili düzenlemelerinden yola çıkılmak suretiyle tüme varım yöntemi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
International organizations, a tool created with common cause and good-will by individual states for matters which they could resolve collectively, rather than singly, are international law entities of huge importance in todays law. Merely forthe sake of achieving their objectives and of executing their actions in an independent way, international organizations are in need of exemption from jurisdictional control within structure of individual states, as well as from execution power over their assets. Scope of jurisdiction and execution exemption enjoyed by international organizations are different from jurisdiction and execution exemption enjoyed by individual states. In this study, in order to identify existence and scope of jurisdiction and execution exemption of international organizations, an inductive method was adopted starting from relevant regulations of various international organizations.