Pandemi döneminde stok yönetimi ve eş zamanlı topla dağıt araç rotalama problemi ile karlılığın artırılması: Bir savunma sanayii firmasında uygulama
Increasing profitability with inventory management and vehicle routing problem with simultaneous pickup and delivery during the pandemic period: Application in a defense industry company
- Tez No: 849800
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ÇEKİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stok Yönetimi, Karlılık, Pandemi, Araç Rotalama, Toplama ve Dağıtım Zaman Pencereleri, Sezgisel Algoritma, Inventory Management, Profitability, Pandemic, Vehicle Routing, Pickup and Delivery Time Windows, Heuristic Algorithm
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim ve İşlemler Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Dünyada yaşanan yoğun rekabet, teknolojik gelişmeler ve sermaye hareketliliği gibi nedenler, işletmelerin hayatta kalmalarını etkilemiş ve işletmelerin kaynaklarını mümkün olduğunca etkin ve verimli kullanma ihtiyaçları ortaya çıkmıştır. Özellikle COVID-19 salgını, tedarik pazarına yönelik arz ve talep zincirindeki aksaklıklar nedeniyle dünya genelinde bir ekonomik gerileme dalgası başlatmıştır. Bu çalışmanın ilk kısmında 2019-2022 yılları arasında savunma sanayiinde faaliyet gösteren bir işletmenin stoklarının yönetimiyle, karlılığı arasında herhangi bir ilişki olup olmadığı finansal oranlar aracılığıyla tespit edilmeye çalışılmıştır. IBM SPSS programı kullanılarak elde edilen istatiksel sonuçlar incelendiğinde stok yönetimi ve karlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler gözlemlenmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ise firmada yarı mamul olarak bir sonraki istasyona ulaştırılmayı bekleyen stokların hızlı bir şekilde sayı olarak azalmasını sağlayacak iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bunu yaparken eş zamanlı topla dağıt araç rotalama problemi analiz edilmiş ve model üzerinden geliştirilen sezgisel yöntem kullanılmıştır. Eş zamanlı topla dağıt araç rotalama problemi; müşterilerin dağıtım ve toplama taleplerinin eş zamanlı olarak karşılandığı bir araç rotalama problemidir. Maksimum sayıda iş emrinin istasyonlar arasında hareket görmesi ve katedilen mesafeyi de en küçükleyecek araç rotalarının oluşturulması hedeflenmiştir. Problem çözümünde sezgisel bir algoritma geliştirilmiş ve geliştirilen bu algoritma, Python programı kullanılarak sonuca ulaştırılıp yeni bir çözüm önerisi elde edilmiştir. Elde edilen güncel veriler firmanın üretim tesislerinde belirlenen binalarda kullanılmaya başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Intense competition, technological developments, and capital mobility in the world have affected the survival of businesses and the need to use their resources as effectively and efficiently as possible has emerged. In particular, the COVID-19 pandemic has initiated a wave of economic downturn worldwide due to disruptions in the supply and demand chain for the supply market. The first part of this study, it is trying to determine whether there is any relationship between the management of inventories and the profitability of an enterprise operating in the defense industry between 2019-2022 through financial ratios. When the statistical results obtained using the IBM SPSS program are examined, statistically significant relationships between inventory management and profitability are observed. In the second part of the study, improvement studies were carried out to ensure that the number of stocks waiting to be delivered to the next station as semi-finished products in the company decreased rapidly. In doing so, the simultaneous pick-and-delivery vehicle routing problem was analyzed and the heuristic method developed from the model was used. The simultaneous pickand-deliver vehicle routing problem is a vehicle routing problem in which the distribution and collection demands of customers are met simultaneously. It is aimed to create vehicle routes that will move the maximum number of work orders between stations and minimize the distance traveled. A heuristic algorithm was developed to solve the problem and a new solution was proposed by using a Python program. The current data obtained has started to be used in the buildings determined in the production facilities of the company.