Gerçeklik ve melankoli bağlamında pre- raphaelite sanatçıların çalışmalarında batı edebiyatı ilişkisi
The relation of western literature in the work of pre-raphaelite artists in the context of reality and melancholy
- Tez No: 887114
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMED KAVUKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Gerçeklik, Melankoli, Batı Edebiyatı, Sanayi Devrimi, Pre-Raphaeliteler, Reality, Melancholy, Western Literature, Industrial Revolution, Pre-Raphaelites
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada ilk olarak; Antik Çağ düşünürlerinin karşıt felsefi görüşleri üzerinden ele alınıp tanımlanan 'gerçeklik' kavramının farklı yaklaşımlarla sanatta nasıl yorumlandığına kısaca değinilmiş ve devamında; tarih boyunca olumsuz toplumsal koşulların yarattığı güvensizlik ortamında farklı biçimlerde kendini gösteren ruhsal bir durum, yaşam tarzı ve karakter özelliği olan 'melankoli' kavramı ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Antik Çağ'da ilk kez edebiyat alanında Homeros destanlarının mitolojik kahramanlarında rastlanılan melankoli durumu; Antik Çağ, Orta Çağ, Rönesans Dönemi ve Aydınlama Çağı üzerinden çok sayıda filozof ve hekim tarafından çeşitli şekillerde tanımlanarak, tıbbi ve ruh bilimsel araştırmalar ile edebiyat ve sanat çerçevesinde birçok farklı yaklaşımla irdelenmiştir. Çalışmanın devamında; 19. yüzyılda İngiltere'de Sanayi Devrimi (1760) ile başlayan tarihsel ve toplumsal değişim süreci içerisinde yaşananlara değinilerek, bu süreçte Victoria Dönemi'nin kültürel yaşamında önemli bir yer edinen 'edebiyata' ve dönemin kalıplaşmış mevcut sanat konvansiyonlarını alt üst eden yenilikçi bir oluşum olan 'Ön-Raffaellocu Kardeşliği' nin ortaya çıkışında rol oynayan etkenlere, kardeşliğin sanatsal amaçlarına ve gelişimlerine yön veren durumlar ile kişilere ayrıntılı bir şekilde; kardeşliğin etkilediği ardılları ile sanat hareketlerine ise kısaca bakılarak; çalışmanın sonunda bu sanatçıların bireysel bir yaklaşımla gerçeklik ve melankoli kavramları üzerinden Batı edebiyatı senteziyle oluşturdukları eserlerinin detaylı çözümlemeleri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, how the concept of 'reality', which is handled and defined through the opposing philosophical views of the thinkers of Antiquity, is interpreted in art with different approaches is briefly mentioned. Then the concept of 'melancholia', a mental state, lifestyle and character trait that manifests itself in various forms in the environment of insecurity created by negative social conditions throughout history, is examined in detail. Melancholia, which was first encountered in the field of literature in Antiquity in the mythological heroes of Homeric epics, has been defined in various ways by many philosophers and physicians in the Ancient Age, the Middle Ages, the Renaissance Period and the Age of Enlightenment, and has been examined with many different approaches within the framework of medical and psychological research, literature and art. In the continuation of the study; the historical and social change that began with the onset of the Industrial Revolution (1760) in 19th century England are examined. The factors that played a role in the emergence of the 'Pre-Raphaelite Brotherhood', an innovative formation that overturned the existing artistic conventions of the period, the factors that played a role in the emergence of the 'literature', which gained an important place in the cultural life of the Victorian Era in this process, the artistic aims of the brotherhood and the situations and people who shaped their development; The artistic successors and art movements influenced by the brotherhood are briefly examined; and at the end of the study, detailed analyses of the works of these artists, which they created with a synthesis of Western literature through the concepts of reality and melancholy with an individual approach, are presented.