Batı Trakya Türklerinde din ve kimlik
Religion and identity in the Turks of western thrace
- Tez No: 340437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Batı Trakya Türkleri, din, kimlik, The Turks of Western Thrace, religion, identity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tezin konusu Batı Trakya'da din ve kimlik arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Yine bu çalışmada Batı Trakya'daki dini hayat da incelenecektir. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. 1. bölümde din ve kimlik konusunu kavramsal açıdan ele aldık. Sonrasında ise Batı Trakya'nın kısa tarihini sunduk. 2. bölümde Batı Trakya'daki dini müesseseleri ve dini yaşamı inceledik. 3. bölümde ise Batı Trakya'da 204 kişiye uyguladığımız anketin sonuçları yer almaktadır. Sonuç olarak Batı Trakya azınlığının bireysel ve sosyal yaşamında Müslümanlık ve Türklük önemlidir. Aynı şekilde azınlığın kimliğinin oluşmasında Müslümanlık ve Türklük ana unsurlardır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is to reveal the relationship between religion and identity in western Thrace. The religious life in western Thrace will also be analyzed. Our study consists of three parts. In 1st part, we cognitively consider religion and identity. After that, we present the history of western Thrace in short course. In 2nd part, we put emphasis on religious institutes and religious life in western Thrace. And in 3rd part, there are the results of questionary that we conducted to 204 people in western Thrace. As a conclusion, Muslimism and Turkishness are important issues for individual and social life of minority in western Thrace. Likewise, Muslimism and Turkishness are core elements in constituting identity of minority.