Friedrich List'in toplumsal, siyasal ve iktisadi görüşleri
Social, economical and political views of Friedrich List
  1. Tez No: 340489
  2. Yazar: EMRAH YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENES KABAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Demiryolları, Friedrich List, Gümrük Birliği, National System of Political Economy, Zollverein, Demiryolları, Friedrich List, Gümrük Birliği, National System of Political Economy, Zollverein
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Alman iktisatcı Georg Friedrich List (1789-1846) hakkında yapılan bu çalışmada, yazarın iktisadi düşünce geleneği içindeki yerinin ortaya konması hedeflenmiştir.List?in çalışmamıza konu olma nedeni, Almanya?nın oluşumunda oynadığı rolden kaynaklanmaktadır. Klasik iktisadın serbest ticaret politikalarının Almanya için geçerli olamayacağını savunan ve bu yönüyle ekonomik milliyetçiliğin ilk örneklerinden olan List, serbest ticareti reddetmesi ve klasik iktisadı Almanya için yorumlaması nedeniyle hem ekonomik milliyetçiliğin kurucuları arasında yer almış hem de Alman iktisat düşüncesi içinde iktisadın ulusal bakış açısı ile okunmasına kapı aralamıştır.Çalışmanın ilk bölümünde List?in düşünsel gelişiminde etkisi olduğu düşünülen Amerikan Devrimi, Sanayi Devrimi ve Fransız İhtilali?nin Friedrich List ve Alman düşüncesindeki etkisi anlatılmıştır. İkinci bölüm, List?in biyografisine ayrılmış, çevresi ile kurduğu ilişki anlatılarak iktisadi düşüncesinin kaynakları betimlenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, List?e kadar iktisadi düşünce ana hatlarıyla anlatılmıştır. Son bölüm olan dördüncü bölümde ise, List?in eseri National System of Political Economy incelenmiş ve bu eserin Alman düşünce geleneği içindeki yeri anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research which is conducted about the German economist Georg Friedrich List (1789-1846), aimed to locate the position of him in the tradition of economic thinking.The reason why we have chosen List as research topic is his role in emergence of Germany in political scene. Claiming free trade policies of classical economics could not be valid for German and one of the first economical nationalists in terms of views, he pave the way for assesing economics in nationalistic perspective and became one one the founders of economic nationalist for he rejected free trade and interpreted classical economics for Germany.In the first chapter, the influences of American Revolution, Industrial Revolution and French Revolution that are regarded as effective on the development of List?s thoughts, on Friedrich List and German thinking are explained. Second part is composed of List?s biography. The relationship of List with his intellectual environment is described by exploring the sources of his economic thinking. In third part, the theoretical background of the economic thinking up to List is put forth. In the last chapter, List?s work, National System of Political Economy and its significance in the tradition of German thinking is argued.