Yapısal kırılmaları göz önüne alarak Türk imalat sanayi ekonomik değişkenleri arasında uzun dönemli ilişkilerin araştırılması
Research into the long-run relationship among the economic variables of Turkish manufacturing industry considering the structural breaks
  1. Tez No: 340533
  2. Yazar: SULTAN KUZU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NEYRAN ORHUNBİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Türk İmalat Sanayi, Eşbütünleşme Analizi, Dinamik En Küçük Kareler, Sürdürülebilirlik, Turkish Manufacturing Industry, Co-integration Analysis, Dynamic Ordinary Least Square, Sustainability
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Türk İmalat Sanayi ulusal ekonominin temel kaynaklarından biridir. Ayrıca İmalat Sanayi yüksek üretim kapasitesi ve dış ticaret hacmiyle, büyüme ve kalkınma için itici bir güç oluşturmaktadır. Bu nedenle tez çalışmasında Türk İmalat Sanayi ile ilgili ekonomik değişkenler arasındaki ilişkiler, zaman serisi analizi teknikleri kullanılarak araştırılmıştır. İmalat Sanayi?ne ait dış ticaret açığını incelemesi ve seçilen ekonomik göstergeler arasında uzun dönemli ilişkiler belirlemesi nedeniyle çalışma özgün bir nitelik taşımaktadır. Çalışmanın teorik kısmında; Durağanlık, Birim Kök Testleri, Yapısal Kırılma Testleri, VAR modelleri, Eşbütünleşme Analizi ve Nedensellik Testleri ele alınmıştır. Ayrıca Türk İmalat Sanayi?nin tarihsel gelişimi, üretim yapısı ve dış ticaret performansı hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Uygulama bölümünde ise; Ocak 1989-Mart 2013 dönemleri arasında Türk İmalat Sanayi?nde; üretim, ithalat ve ihracat serileri arasında Eşbütünleşme Analizleri yapılmış ve bu süreçte yaşanan ekonomik krizlerden dolayı oluşan şoklar dikkate alınarak, ilgili yapısal kırılma testleri de kullanılmıştır. Sonuç olarak yapılan eşbütünleşme analizleriyle İmalat Sanayi Üretimi ile bu sanayi kolunun ithalatı ve ihracatı arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır. İmalat Sanayi İthalatı ve İhracatı arasında ise uzun dönemli bir ilişki olduğu saptanmıştır. Eşbütünleşik serilere uygulanabilen, literatürde sürdürülebilirliğe karar vermede sıklıkla kullanılan Dinamik En Küçük Kareler yöntemi sonuçlarına bakıldığında ise İmalat Sanayi dış ticaret açığının sürdürülebilir olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish Manufacturing Industry is one of the main sources of the national economy. Moreover, Manufacturing Industry, with its high production capacity and with its volume of foreign trade, constitutes a driving force for growth and development. For this reason, in this thesis, the relationships among the economic variables related with the Turkish Manufacturing Industry are investigated by using time series analysis techniques. The thesis puts forward a distinctive and original study due to its investigation of the trade deficit related to the Manufacturing Industry and its identification of long term relationships among the selected economic variables. In the theoretical part of the thesis, stationary tests, unit root tests, structural break tests, VAR models, co-integration analysis and causality test are conducted. Furthermore, detailed information is also offered concerning the historical development of Turkish Manufacturing Industry, its production structure and foreign trade performance. In the empirical part of the thesis, co-integration analysis is applied among production, import and export series of Turkish Manufacturing Industry for the period between January 1989-March 2013. Taking into consideration the economic crises that took place in this time interval, related structural break tests are employed as well. As a conclusion, as the result of the co-integration analyses used between Manufacturing Industry production and imports as well as exports of this industry branch, no relationship is found. On the other hand, a long term relationship is identified between Manufacturing Industry Imports and Exports. When the results of the method of Dynamic Ordinary Least Square, which can be applied to co-integrated series and which often used by the literature for the decision concerning sustainability, are examined, the Manufacturing Industry foreign trade deficit is found to be sustainable.