Faaliyete dayalı maaliyetleme ve bir kamu hastanesinde uygulanması
Activity based costing system and a public hospital implementation
  1. Tez No: 340534
  2. Yazar: AYŞE GÜLGÜN GİRİTLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP PEKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: faaliyete dayali maaliyetleme yöntemi, DRG(TANI İLİŞKİLİ GRUPLAMA)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
İşletmelerde doğru maliyetleme son derece önemlidir. Sağlık işletmelerindeki en önemli sorunlardan biri de, maliyetlerin doğru olarak hesaplanamamasıdır. Bunun en önemli nedeni, geleneksel maliyet muhasebesinin, son derece karmaşık olan hastane işletmelerinin ihtiyacını yeterince karşılayamamasıdır. Teknoloji yoğun üretim ortamlarına geçilmesi ile birlikte maliyet yapılarında da önemli değişmeler olan sağlık işletmelerinde, genel hizmet üretim maliyetlerinin toplam maliyetler içindeki payının önemli ölçüde artmış olması, maliyet dağıtımını sorun haline getirmiştir. Ürün kalitesi düşürülmeden ve rekabeti engellemeden, değer yaratmayan faaliyetlerin belirlenmesi, maliyetlerin azaltılması açısından büyük önem taşımaktadır.Ödeme miktarlarını azaltmak için, sağlık kuruluşları için sabit bütçenin kabulü, maliyet muhasebesi kavramını daha önemli hale getirmiştir. Hastaneler, talepleri karşılamak için sınırlı kaynakları ve maliyetleri dengelemede zorluklar ve sorunlar yaşanmaktadırlar. Gelişen tıbbi teknoloji ve ilaç sanayi maliyetlerinin artması nedenleriyle, sağlık maliyetleri artmaktadır. Sağlık sigortaları, geniş sağlık hizmetleri maliyetlerini kapsamada yetersiz kalmakta ve sağlık sistemlerinin finansmanında alternatif kaynaklar aramaya neden olmaktadır. Bu eğilimler karşısında, birçok hastane daha maliyet etkin olmak ve maliyet sistemleri geliştirmek zorundadırlar. Endirekt maliyetleri daha detaylı olarak ele alan faaliyete dayalı maliyetleme (FDM) yöntemi, geleneksel yöntemin eksikliğini gidererek, gerçeğe daha yakın ve ayrıntılı olarak maliyet bilgisi vermektedir. Bu çalışmanın amacı, FDM yönteminin geleneksel maliyetlemeden farklı olduğu noktaları ortaya koyarak, daha doğru ve güvenilir maliyet bilgisine ulaşılmasının sağlanabildiğini göstermektir. Bu amaç doğrultusunda, seçilen kamu hastanesinde 2012 yılı ilk 6 aylık süresinde, faaliyete dayalı maliyet yöntemi kullanılarak birim maliyetlerin hesaplanması ve sonuçların geleneksel maliyetleme , DRG ( Tanı İlişkili Gruplama ) ? SUT (Sağlık Uygulama Tebliği )verileri ile karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accurate costing is extremely important in business.One of the most important problems in health care enterprises, the costs are calculated correctly. The most important reason, the traditional cost accounting, which is a highly complex hospital failed to meet the need for enterprises. With the onset of technology-intensive production environments with significant changes in the cost structures of health establishments, public service have significantly increased the share of total costs of production costs, cost allocation problem has become.Product quality is degrading and blocking competition, determination of value adding activities, is of great importance in terms of reducing costs. To reduce the amount of payment, health care organizations, the adoption of a fixed budget, cost accounting has become more important than the concept of. Hospitals, limited resources and costs to meet the demands of balancing the challenges and problems are experienced. Developments in medical technology and pharmaceutical industries for reasons of increased costs, health care costs are increasing. Health insurance, the costs of health care in covering wide range of alternative sources of financing of health care systems are inefficient and lead to search. In the face of these trends, many hospitals to be more cost-effective and cost required to develop systems.Indirect costs are discussed in more detail the activity based costing (ABC) method, the traditional method of addressing the lack of, is more realistic and detailed cost information.The purpose of this study, FDM method is different from traditional costing by putting forward points, the more accurate and reliable cost information is only available to demonstrate the achievement of. For this purpose, the selected public hospital during the first 6 months of 2012, and the results of the calculation of unit costs using activity based costing and traditional costing, the DRG (Diagnosis Related Grouping) - SUT (Health Communication Application) were compared with the data. Keyword: Activity based costing system, (DRG Diagnosis related grouping)