Ekonomik kriz ve eksik istihdam ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship of economic crisis and underemployment: Case of Turkey
  1. Tez No: 340541
  2. Yazar: SERDAR ACUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BİRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam, Kriz, Eksik İstihdam, İşsizlik, Yarı Zamanlı Çalışma, Lojistik Regresyon, Employment, Crisis, Underemployment, Unemployment, Part Time Work, Logistic Regression
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada ekonomik krizin Türkiye istihdam piyasasını nasıl etkilediğini incelenmiştir. Çalışmada amaç krizle birlikte eksik istihdamın nasıl bir görüntü sergilediğini incelemektir. 2000?li yıllarla birlikte istihdamın piyasası ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmış ve özelikle 2007-2010 yılları arasında eksik istihdamın nasıl etkilendiği ortaya konulmak istenmiştir. Çalışmada krizle birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye?de de istihdam piyasasında yapısal değişiklikler gözlemlenmiştir. 2004 yılından itibaren bazı göstergeleri toparlanmaya başlayan istihdam piyasası, krizle birlikte dalgalanmaya başlamıştır. Özelikle işsizlik ve yarı zamanlı çalışma hızlı artış göstermiştir.Çalışmada lojistik regresyon uygulamasıyla Türkiye?de eksik istihdamı nelerin belirlediği incelenmeye çalışılmıştır.Veri seti olarak 2007-2010 yılları arasında Türkiye İstatistik Kurumu?nun hazırladığı hane halkı iş gücü anketleri mikro veri setleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda kadınların erkeklere göre daha az eksik istihdamda olduğu, sosyal güvenliğin eksik istihdamı önleyici bir noktada durduğu,yaş ile eksik istihdam arasında ters u şeklinde ilişkinin varlığı,krizle birlikte eksik istihdamın artığı gibi sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of the economic crisis on theTurkish labor market . The study aimed to examine the relationship between crisis and underemployment. The employment market is examined in detail and the effects on underemployment between 2007-2010 is introduced. Through this study, structural changes in the labor market in Turkey were observed due to the crisis all over the world. Since 2004, the labor market began to recover some of the indicators but with crisis the labor market began to float along. Especially unemployment and part time work increased rapidly.The study aimed to find out the determinants of underemploment in Turkey with application of logistic regression. For this purpose, data sets on the household labor force survey micro-data prepared by the Statistics Institute of Turkey between 2007-2010 were used.The study revealed that women were less underemployed than men,social security was a preventive point of underemployment, in which the reverse U-shaped relationship between age and underemployment , and that underemployment increased with the crisis.