Covid-19 paradigması ve sosyal güvenlik: Türkiye açısından değerlendirme
The Covid-19 paradigm and social security: An evaluation for Turkey
  1. Tez No: 792314
  2. Yazar: AYŞENUR ALTIPARMAK TECER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS BAŞEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Sosyal Güvenlik, Tedbirler ve Teşvikler, Pandemi, Covid-19, Social Security, Measures and Incentives, Pandemic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
2019 yılının sonunda tüm dünyada etkili olan Covid-19 küresel salgını başta sağlık ve ekonomik yansımaları ciddi şekilde hissedilmeye başlanmıştır. Salgının bireyler üzerinde yarattığı korku ve panik ortamı arz ve talep şoklarına neden olmaktadır. Hükümetlerin bir yandan sağlık pandemisinin yayılmasını engellerken bir yandan da pandeminin getirisi olan ekonomik ve sosyal etkileriyle de mücadele etmeleri gerekmektedir. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere ülkeler kendi imkanları dahilinde parasal genişlemelerle desteklenen ekonomik tedbirlerini uygulamaya başlamışlardır. Negatif büyüme ve artan işsizlik oranlarıyla ekonomik rekabetin ikinci plana bırakıldığı bu süreçte regülasyon uygulamalarının çoğaldığı gözlemlenmektedir. Uluslararası Çalışma Örgütüne (ILO) göre 2019 yılı sonuyla 2020 yılının ilk çeyreğinde 130 milyon kişi işsiz kalmıştır. Konjonktürel olarak tüm ulusları etkileyen bu kriz bir sağlık krizi olarak vuku bulsa da kısa sürede ekonomik boyutu ön plana çıkmıştır. Türkiye ekonomisi de diğer dünya ülkeleri gibi Covid-19 sürecinde negatif ekonomik büyüme ve eksik istihdam sorunları ile mücadele etmek durumunda kalmıştır. Bu çalışma da , uluslararası bir salgın olan Covid-19 pandemisinde bireylerin ihtiyaçlarını karşılayarak kapsamlı ve yeterli yardım sağlayan sosyal koruma sistemlerine erişim sağlamanın önemine dikkat çekmiştir. ILO, İŞKUR ve ilgili bakanlıkların verileri doğrultusunda Covid-19 süreci ekonomik ve sosyal açıdan değerlendirilerek sosyal güvenlik alanındaki tedbirler ve teşvikler ortaya konulmuştur. Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin mali teşvik politikaları karşılaştırılarak teşviklerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Yeni normal olarak adlandırılan dönemde de devam eden hükümet politikaları hayatın ve iktisadi faaliyetlerin devamlılığı için oldukça sıkı bir biçimde uygulanmaya devam etmektedir. Özellikle çalışma hayatının normale dönmesini önceliklendiren bu tedbirlerin değerlendirilmesi dünya ülkeleri ile karşılaştırılması da büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 global pandemic, which has been effective all over the world at the end of 2019, started to be felt seriously, especially its health and economic reflections. The fear and panic occured on individuals due to pandemic caused supply and demand shocks. While preventing the spread of the health pandemic, governments had to fight the economic and social effects of the pandemic. All governments, especially developed countries, have started to implement economic measures supported by monetary expansions within their own means. It is observed that regulation practices have increased in this process where economic competition is left to the second place with negative growth and increasing unemployment rates. According to the International Labor Organization (ILO), 130 million people were unemployed by the end of 2019 and in the first quarter of 2020. Although this crisis, which cyclically affected all nations, occurred as a health crisis, its economic dimension came to the fore in a short time. The Turkish economy, like other world countries, had to struggle with negative economic growth and underemployment problems during the Covid-19 process. This study has been carried out to draw attention to the importance of providing access to social protection systems that provide comprehensive and adequate assistance by meeting the needs of individuals in the Covid-19 pandemic, which is an global pandemic. In line with the data of ILO, ISKUR and relevant ministries, the Covid-19 process has been evaluated in economic and social terms, and measures and incentives in the field of social security were put forward. The incentives have been evaluated by comparing the financial incentive policies of Turkey and European Union countries. The government policies, which continue in the period called the new normal, continue to be implemented very strictly for the continuity of life and economic activities. Evaluation and comparison of these measures, which prioritize the return of working life to normal, are also of great importance.