Preeklampside adipokine chemerine seviyesi ve preeklampsi ile ilişkisi
- Tez No: 340567
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, chemerin, Preeclampsia, chemerine
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş ve Amaç: Adipositokinlerin, özellikle bu hormon sınıfının bir mensubu olan chemerinin, preeklampsi etyopatogenezinde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmadaki amacımız, preeklamptik gebeler ve sağlıklı gebeler arasındaki serum chemerin düzeylerini karşılaştırmak ve eğer varsa bu farklılığın preeklampsinin şiddetini belirlemedeki (Hafif- Ağır Preeklampsi) önemini ortaya koymak, erken ve geç preeklampsi grupları arasında serum chemerin düzeylerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2012-Ocak 2013 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran 28-41 gebelik haftalarında, 23 ağır preeklamptik, 17 hafif preeklamptik ve 40 sağlıklı gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Gruplar demografik değişkenler olan yaş, kan basıncı, gestasyonel hafta, fetal doğum ağırlığı, laboratuar parametreleri, vücut kitle indeksi (VKİ) ve serum chemerin düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Erken ve geç başlangıçlı preeklampsi olarak da grupları sınıflandırıp, kontrol gruplarıyla karşılaştırdık. Chemerin düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Serum chemerin düzeyleri normotansif kontrol grubunda 175,3 ng/dl, hafif preeklampsi grubunda 283,89 ng/dl ve ağır preeklampsi grubunda 351,9 ng/dl olarak hesaplandı. Korelasyon analizi sonucunda serum chemerin düzeyi ile maternal yaş, VKİ değerleri ve gestasyonel yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Kontrol grubunda serum chemerin seviyeleri, hafif ve ağır preeklamptik gebelerle karşılaştırıldığında belirgin olarak düşüktü. Ağır preeklmapsi olgularında da hafif preeklampsi olgularına göre chemerin seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek tesbit edildi. Sistolik ve diastolik kan basıncı ile serum chemerin seviyeleri arasında kuvvetli pozitif ilişki mevcuttu. Erken ve geç preeklamptik gruplar arasında serum chemerin düzeyleri arasında anlamlı ilişki tesbit edilmedi. Sonuç: Bizim çalışmamızda, artan chemerin düzeyi ile preeklampsi arasında pozitif ilişki olduğu gösterilmiştir. Bu da bize preeklampsinin patogenezinde chemerinin yeri olduğunu söyleyebilir. Fakat preeklmapsi patogenezinde adipokin chemerinin rolünün belirlenmesi amacıyla daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: It is thought that adipocytokines (especially chemerin) may play an important role in the etiology of preeclampsia (PE). The aim of this study is to compare serum chemerin levels between preeclamptic and healthy pregnancies and to evaluate whether the chemerin levels were releated with disease severity and compared to serum chemerine levels that early and late onset preeclampsia. Study Design: Women at 28-41 weeks gestational age, who has admitted to the Obstetrics and Gynecology Clinic of Ondokuz Mayıs University Medical Faculty between 1 January 2012 and 1 January 2013, 23 severe preeclamptic, 17 mild preeclamptic and 40 uncomplicated pregnancies were included in this study. Demographic characteristics that years, gestasyonel age, blood pressure, fetal birth weight, laboratory parameters, body mass index (BMI) and serum chemerine levels were compared between the groups. We classified early onset and late onset preeclampsia to compared control grups. Chemerin concentrations were measured with enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Results: Median serum chemerine level was 175,3 ng/dl in healthy group, 283,89 ng/dl in mild preeclampsia group and 351,9 ng/dl in the severe preeclampsia group. Serum chemerin levels were not found to be significantly correlated with maternal age, BMI values, gestasyonel age. Control groups demonstrated significantly lower serum concentrations of chemerin when compared to the mild and severe preeclampsia groups. The plasma concentrations of chemerin were significantly higher in the patients with severe preeclampsia than mild preeclampsia groups. There was a positive correlation between the plasma concentration of chemerin and systolic and diastolic blood pressure. Serum chemerin levels were not significantly different between women with early onset pregnancy and late onset pregnancy in the groups. Conclusion: Our data demonstrate that preeclampsia is associated with increased chemerine activity. We found that chemerin may related to the pathogenesis of preeclampsia. But further studies are required to clarify adipokine chemerine spesific roles in the pathogenesis of preeclampsia.