Yetişkin kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile besin tüketimi ve vücut bileşimlerinin karşılaştırılması
Health promotion behaviors of women and their relationship between body composition and food consumption
  1. Tez No: 340679
  2. Yazar: AYŞE NUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP ÖZERSON KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkin kadın, sağlığı geliştirme, vücut bileşimi, besin tüketimi, Adult women, health promotion, body composition, food consumption
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma yetişkin kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile vücut bileşimleri ve besin tüketimleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma bizzat araştırmacı tarafından yönetilen ve yürütülen özel bir beslenme danışma ofisinde 19-65 yaş arası kadınlar ile yapılmıştır. Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II? uygulanmış, bir günlük besin tüketim kayıtları alınmış ve vücut bileşimi analizleri yapılmıştır. Yaş ortalaması 32,7±7,7 yıl, beden kütle indeksi (BKİ) ortalaması 28,26±5,85 kg/m2 saptanmıştır. Vücut kompozisyonu ölçümüne göre ortalama yağ miktarı 26,7±11,5 kg ve ortalama yağ yüzdesi 34,6±8,0?dır. BKİ ile vücut yağ yüzdesi arasında pozitif ilişki saptanmıştır (p0,05). Bu çalışmada sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının bazı demografik faktörler etkilendiği ve besin tüketimleri ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Health Promotion Behaviors of Women and Their Relationship Between Body Composition and Food Consumption. This study aims to determine health promotion behaviors of women and their relationship between body composition and food consumption. This study was carried out with women aged between 19-65 years at the nutrition counseling office that leading by researcher. Health Promotiong Lifestyle Profile II scale, 24 hour dietary recall questionnaire and body compositon analysis were performed. Mean age (year) and mean body mass index (kg/m2) were 32.7±7.7 and 28.26±5.85 respectively. According to body compositon analysis mean fat mass was 26.7±11.5 kg and mean fat percentage was 34.6±8.0. Positive correlation was found between BMI and fat percentage (p0.05). In this study found that healthy lifestyle behaviors are affected by some of the demographic factors and they were associated with food consumption.