Polikistik over sendromlu hastalarda insülin direnci ile nöropeptid Y düzeyi arasındaki ilişki
Relationship between neuropeptide y (NPY) and insulin resistance in policystic ovary syndrome
- Tez No: 340720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM SEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: PKOS, insülin direnci, nöropeptid y, PCOS, insulin resistance, neuropeptide Y
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma polikistik over sendromu (PKOS) patogenezinde yer alan faktörlerden bir tanesi olan insülin direnci ile nöropeptid y (NPY) düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacı ile yapıldı. Çalışmaya hasta grubu olarak toplam 45 adet üreme çağındaki PKOS' lu hasta ile 44 adet sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu alındı. PKOS grubundan erken foliküler fazda insülin, açlık kan şekeri, FSH, LH, prolaktin, testosteron, DHEA-S, TSH, kortizol, östrodiol, NPY düzeyi bakıldı. Kontrol grubundan ise prolaktin, kortizol, insülin, açlık kan şekeri, TSH, 17-OH progesteron, NPY, DHEA-S düzeylerine bakıldı. Tüm olguların HOMA-IR, antropometrik ölçümleri yapıldı. Pelvik USG' leri yapıldı. Çalışmamızda, obez PKOS'lu hastaların açlık insülin düzeyleri ve insülin direnci göstergesi olarak kullandığımız HOMAIR değerleri normal kilolu PKOS'lu hastalardan ve sağlıklı kadınlardan yüksek bulduk. NPY düzeyini kilolu-obez PKOS' lu hastalarda normal kilolu PKOS ve kontrol grubundan yüksek saptadık ancak bu yükseklik istatiksel olarak anlamlı saptanmadı. İnsülin direnci olan PKOS hastaları ile insülin direnci olmayan PKOS hastalarının NPY düzeylerini karşılaştırıdığımızda istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç olarak yaptığımız çalışmada PKOS hastarında insülin direnci ile NPY düzeyi arsında bir ilişki saptamadık.
Özet (Çeviri)
The aim of this studyis to show the relationship between neuropeptide Y (NPY) and insulinr esistance which takesplace in the pathogenesis of poliycstic ovary syndrome (PCOS). Thes tudy is done between May 2012 and 2013. The study included 45 patients with PCOS and 44 healthy controls at productive age. Insulin, fasting blood glucose, FSH, LH, prolactine, testestorone, DHEA-S, TSH, cortisole, estradiol, NPY levels are measured at earlyfollicular phase in patients with PCOS while insulin, fasting blood glucose, prolactine , DHEA-S, TSH, cortisole, 17-OH progesterone levels measured in control group. In all subjects HOMA-IR scores calculated and antrepometric measures recorded. Pelvic ultrasonography is performed. Fasting insülin levels and HOMA-IR scores which shows insülin resistance found to be higher in obese patients with PCOS than healthy control subjects and patients with normal weight PCOS. NPY levels found to be higher in obese-overweight patients with PCOS than healthy control subjects and patients with normal weight but it was not statistically significant (p>0.05). NPY levels did not differ in patients with and without insulin resistance. In conclusion we detected no correlation between insülin resistance and NPY levels.