Klinik örneklerden izole edilen gram negatif bakterilerde doripenem ve diğer karbapenemlerin in vitro etkinliklerinin karşılaştırılması
The comparison of in vitro effects of doripenem and other carbapenems on gram negative bacteria isolated from clinical samples
  1. Tez No: 340796
  2. Yazar: ERKAN ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL YAZGI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Gram-negatif bakteri, karbapenemler, doripenem, disk difüzyon, Gram-negative bacteria, carbapenems, doripenem, disk diffusion
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Ülkemizde son zamanlarda klinik kullanıma giren antibiyotiklerden biri olan doripenem ve yıllardır klinik kullanımda olan diğer karbapenemlerin in-vitro koşullarda Gram-negatif bakterilere karşı etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Laboratuvarımıza gelen çeşitli klinik örneklerden izole edilerek geleneksel yöntemlerle tiplendirilmesi yapılan 70 E. coli, 36 Enterobacter spp, 71 K. pneumoniae ve 71 P. aeruginosa suşunun doripenem, imipenem, meropenem ve ertapenem duyarlılıkları Bioanalyse© firması tarafından üretilmiş olan antibiyotik diskleri kullanılarak CLSI kriterlerine göre Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemiyle araştırıldı. Çalışmamızda 143 idrar, 48 yara, 33 kan, 21 kulak ve 3 trakeal aspirat kaynaklı toplam 248 klinik örnek incelenmiştir. Örneklerin 129'u (%52.0) yatan hastalardan 119'u (%48.0) poliklinik hastalarından gelmiş olup, bunların 142'si (%57.3) toplum kökenli 106'sı (%42.7) ise hastane kökenli suşlar olduğu tespit edilmiştir. İncelenen E. coli ve Enterobacter spp suşlarının tümü karbapenemlere duyarlı olup; K. pneumoniae için doripenem ve meropenem, P. aeruginosa için ise doripenem en az direnç görülen karbapenem grubu antibiyotikler olmuşlardır. Bölgemizden izole edilen P.aeruginosa suşlarının karbapenem direnci E. coli, Enterobacter spp ve K. pneumoniae suşlarına göre daha yüksek bulunmuştur. Bakteri grubumuz bir bütün olarak incelendiğinde doripeneme karşı ortaya çıkan direnç oranları diğer karbapenemlere karşı oluşan direnç oranlarına yakın değerlerde oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to compare the effects of doripenem, one of the antibiotic recently used in clinics in our country, and other carbapenems on Gram- negative bacteria under in-vitro conditions. Doripenem, imipenem, meropenem and ertapenem sensitivities were investigated on 70 E. coli, 36 Enterobacter spp, 71 K. pneumoniae and 71 P. aeruginosa strains which were isolated from the various clinical samples with Kirby-Bauer disk diffusion method according to the CLSI criteria by using antibiotic disks produced by Bioanalyse©. We examined totally 248 clinical samples which were originated from 143 urine, 48 wound, 33 blood, 21 ear and 3 tracheal aspirate in our study. One hundred and twenty-nine (52.0%) of the total 248 specimens from obtained cases of inpatients and 119 (48.0%) outpatients. It is detected that 142 (57.3%) of the bacterial strains were community-based and 106 strains (42.7%) hospital-acquired. All of E. coli and Enterobacter spp were sensitive to carbapenems. On the other hand, doripenem and meropenem were detected the lowest resistance to carbapenems for K. pneumoniae and doripenem were detected the lowest resistance to antibiotics for P. aeruginosa. Carbapenem resistance of P. aeruginosa strains was detected higher when compared with E. coli, Enterobacter spp and K. pneumoniae strains, in our region. Taking into account all the bacteria, it was detected that the rates of doripenem resistance was nearly same with the rates of other carbapenems resistance.