Çeşitli klinik örneklerden izole edilen gram negatif anaerop çomakların tiplendirilmesi ve antibiyotik direnç profillerinin e test yöntemi ile belirlenmesi
Typification and determination of antibiotic susceptibility profiles with e test methods of anaerobic gram negative bacilli isolated from various clinical speciment
  1. Tez No: 420099
  2. Yazar: CENGİZ DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP KEŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerop Gram negatif çomaklar, antibiyotikler ve direnç profilleri, E-test yöntemi, Anaerobic Gram-negative bacilli, antibiotics and resistance profiles, E-test method
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışma anaerobik enfeksiyondan şüphelenilen hastalardan elde edilerek Afyon Kocatepe Üniversitesi ANS Uygulama ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarına gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen Gram negatif anaerop çomakların tanımlanması ve antibiyotik direnç profillerinin E test yöntemi ile belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve yöntem: İki yüz yirmi sekiz klinik örnek Tıbbi Mikrobiyoloji laboratuvarında 1 Kasım 2014 ile 30 Ekim 2015 tarihleri arasında anaerop bakteri izolasyonunun yapılması için incelendi. Örneklerin, %5 defibrine koyun kanı ilave edilmiş Scheadler agar ve Scheadler buyyon kullanılarak, kültürleri yapıldı. İzole edilen anaerop Gram negatif basiller, konvansiyonel yöntemler ve Vitek 2 (ANC ID Card, bioMerieux, Fransa) kartları kullanılarak identifiye edildi. Penicillin G, klindamisin, sefoksitin, metronidazol, moksifloksasin, imipenem, meropenem, ertapenem ve doripenem direnç oranları her bir izolat için E-test metodu ile belirlendi. Bulgular: Toplam olarak izole edilen 28 anaerop gram negatif çomaklardan, 14'ü B.fragilis grubuna, 9'u Prevotella grubuna ve 5'i de Fusobacterium grubuna ait olarak tanımlanmıştır. En yüksek direnç oranı penisiline karşı (%78.5) bulunurken, klindamisin ve sefoksitin direnç oranları ise sırası ile %17.8, %21.4 olarak bulunmuştur. Metronidazol, moksifloksasin, imipenem, meropenem, ertapenem ve doripeneme karşı ise direnç saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda yüksek oranda penisiline karşı yüksek oranda direnç görüldüğünden empirik tedavide penisilin tercih edilmemelidir. Sefoksitin empirik tedavide tercih edilebilir ama antibiyotik duyarlılık testlerinin yapılması daha doğru ve faydalı olacaktır. Karbapenem grubu antibiyotikler ve metronidazole karşı direnç gözlenmemiştir, bu nedenle, bu antibiyotikler gelecekte dirençli suşlar ile meydana gelecek enfeksiyonların tedavisi için saklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out with the purpose of defining by using the E test method and determining the antibiotic resistance profiles of Gram-negative anaerobic bacilli isolated from various clinical specimens obtained from patients with suspected anaerobic infections and referred to Medical Microbiology Laboratory of Afyon Kocatepe University, ANS Application and Research Hospital. Material and methods: Two hundred and seventy eight clinical specimens were examined for isolation of the anaerobic bacteria in Medical Microbiology Laboratory between the 1st November 2014 and 30th October 2015. Specimens were cultivated by using Scheadler agar that 5% defibrinated sheep blood added, and Scheadler broth. The isolated anaerobic Gram-negative bacilli were identified conventional methods and Vitek 2 (ANC ID Card, bioMerieux, France) cards. Antibiotic resistance rates against to penicillin G, clindamycin, cefoxitin, metronidazole, moxifloxacin, imipenem, meropenem, ertapenem and doripenem were determined with E-test method for each isolate. Results: Of the isolated twenty-eight anaerobic gram negative bacilli fourteen were identified as the B. fragilis group, 9 were Prevotella group, and 5 were Fusobacterium group. The highest resistance rate was found against penicillin (78.5%) and resistance rates against clindamycin and cefoxitin were found as 17.8% and 21.4%, respectively. Against to the; metronidazole, moxifloxacin, imipenem, meropenem, ertapenem and doripenem, no resistance was found. Conclusion: Since high rate resistance has been detected against to penicillin in the study penicillin should not be preferred in empirical treatment. Cefoxitin can be preferred in empirical treatment; however, carrying out the antibiotic sensitivity testing will be more proper and beneficial. No resistance was observed against carbapenem group antibiotics and metronidazole; so that reason, these antibiotics should be reserved for treatment of infectious caused by resistant strains in the future.