Meme kitlelerinin benign-malign ayrımında sonoelastografinin etkinliği
The efficacy of sonoelastography in differentiation of benign and malignant breast masses
  1. Tez No: 340865
  2. Yazar: ADİLE BALÇIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET VEYSEL POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: sonoelastografi, meme kitlesi, ultrasonografi, gerinim oranı, sonoelastography, breast mass, ultrasonography, strain ratio
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Özet Meme Kitlelerinin Benign-Malign Ayrımında Sonoelastografinin Etkinliği Amaç: Bu çalışmada meme kitlelerinin benign-malign ayrımında sonoelastografik gerinim oranının tanıya katkısını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma için fakülte etik kurulundan onay ve tüm hastalardan yapılacak işlemler öncesinde yazılı bilgilendirilmiş onam alındı. Meme kitlesi nedeniyle biyopsi işlemi için gönderilen 132 kadın hastanın (ortalama yaş 48±12 yaş) 135 kitle lezyonuna perkütan biyopsi işleminden önce ultrasonografi (US) ve sonoelastografi incelemesi yapıldı. Sonoelastografi değerlendirmesi aynı seansta, aynı kişi tarafından 2 kez yapıldı. Sonoelastografide her iki ölçüm için ayrı ayrı gerinim oranı (GO) ve ortalama gerinim oranları hesaplandı. Bulgular histopatolojik sonuçlar ile karşılaştırıldı. Her üç gerinim oranı için ROC analizi kullanılarak benign ve malign kitle ayrımında eşik değer belirlendi. İki gerinim oranı arasındaki uyum kappa (?) test istatistiği ile değerlendirildi. Bulgular: Histopatolojik inceleme sonrasında kitlelerin 65?i benign, 70?i malign olarak tanı aldı. Ueno sınıflamasına göre yapılan 5 kategoriden oluşan skorlamaya göre 65 benign kitlenin 44?ü skor 1 veya 2?ye sahipti. Buna karşılık 70 malign kitlenin 56? sı skor 4 veya 5?e sahipti. Skor 5?de benign lezyon, skor 1?de malign lezyon saptanmadı. ROC analizinde benign ve malign kitle ayrımında eşik değer ilk ölçüm için 4.6, ikinci ölçüm için 4,65, iki ölçüm ortalaması için 4,52 olarak hesaplandı. Ortalama gerinim oranı için eşik değer 4,52 kullanıldığında; duyarlılık, özgüllük, PPD, NPD ve doğruluk oranları sırasıyla % 84,2 , % 84,6 , % 85,5, % 78,5 ve % 85 olarak bulundu. İki ölçüm için ? değeri 0,82 olup neredeyse mükemmel uyum olduğunu göstermekteydi. İki ölçüm değerleri arasında konkordans korelasyon katsayısı: 0,872 olup, oldukça iyi bir uyum olduğu bulundu. Sonuç: Sonoelastografi meme kitlelerinin benign ve malign ayrımında konvansiyonel US ile karşılaştırıldığında daha yüksek tanısal değere sahipdir. Benign ve malign kitle ayrımında gerinim oranı için eşik değeri 4.52 olarak bulduk. Benign ve malign kitle ayrımında kullanılan gerinim oranı ölçümünde, gözlemci içi anlamlı fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Abstract The Efficacy of Sonoelastography in Differentiation of Benign and Malignant Breast Masses Objective: The study aimed to evaluate the influence of sonoelastographic strain ratio in differentiation of benign and malignant diagnosis of breast masses. Materials and Methods: Before conducting the study, approval of faculty ethics committee and written informed consent from all patients were obtained. One hundred and thirty-five mass lesions of 132 female patients (mean age 48 ± 12 years) who were referred for biopsy due of breast mass were examined by ultrasonography and sonoelastography before percutaneous biopsy. Sonoelastography was performed twice times by the same observer in the same session. For both measurements, respective strain ratio (SR) and the average strain ratio were calculated. Results were compared with histopathological findings. For each strain ratio, threshold value in the differentiation of benign and malignant masses was determined using ROC analysis. The compliance between two strain ratios before percutaneous biopsy was evaluated with kappa (?) test statistic. Results: After histopathological examination, 65 masses were diagnosed as benign whereas 70 as malignant. According to 5-score system of Ueno classification, 44 of 65 benign masses had scores of 1 or 2. In contrast, 56 of 70 malignant lesions had scores of 4 or 5. No benign lesion in score 5 and malignant lesion in score 1 was detected. Threshold values in the differentiation of benign and malignant mass in ROC analysis were 4.6 and 4.65 for the first and second measurements, respectively. The average of two measurements was calculated as 4.52. When threshold value of 4.52 was used for the mean strain ratio, sensitivity, specificity, PPV, NPV, and accuracy rates were 84.2%, 84.6%, 85.5%, 78.5% and 85%, respectively. ? value for two measurements was 0.82 showing near-perfect compliance. The concordance correlation coefficient between two measurements was 0.872 showing quite agreement. Conclusion: Diagnostic value of sonoelastograghy in differentiation of benign and malignant breast masses was higher in comparison with conventional U.S. Threshold value for strain ratio in the differentiation of benign and malignant masses was 4.52. No intra-observer significant difference was observed in the measurement of strain ratio used in the differentiation of benign and malignant masses.