Meme kanserleri üzerine survivin geni promotor polimorfizminin etkisi
The effect of survivin gene promoter polymorphism on breast cancer
  1. Tez No: 340897
  2. Yazar: MEHMET DENİZ ALTIPARMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENAP DENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Apoptoz inhibitör protein, Survivin, Survivin Geni promotor polimorfizmi, Breast cancer, Apoptosis inhibitor protein, Survivin, Survivin gene promoter polymorphism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Meme kanseri, akciğer kanserinden sonra en sık görülen 2. kanserdir. Kadınlar arasında ise, dünyada, en sık görülen malign tümör, meme kanseridir (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Ülkemizde, kadınlar arasında en sık görülen on kanser tipi içerisinde meme kanseri birinci sırada yer almaktadır (8). Survivin, IAP (Apoptozis İnhibitör Protein) ailesinin üyesi olan bir antiapoptotik proteindir. Survivin hem apoptozu baskılayan hem de hücre bölünmesini düzenleyen çift fonksiyonlu bir proteindir. Survivin; tümör hücrelerinde normal dokuya oranla farklı ekspresyonu olan birkaç proteinden biridir. Survivin?in akciğer, mide, kolon, meme, prostat, non-Hodgkin lenfoma gibi pek çok yaygın kanser türünde eksprese olduğu gözlenmiştir (10). Survivin?in tümörlerde aşırı ekspresyonu; sağkalımın kısalması, kemoterapiye direnç, radyoterapi direnci ve tümör rekürransları ile ilgilidir (13). Survivin, potansiyel bir kanser markerı olup biyolojik sıvılarda tesbit edilebilir. Survivin molekülünü kodlayan genin, promotor bölgesi içinde tanımlanmış birkaç nükleotid polimorfizmi mevcuttur. Bunlardan biri de bizim çalışmamızda araştırdığımız CDE/CHR (Cell cycle dependent element/cell cycle gene homology region) repressör bağlama bölgesinde (ATG başlangıç kodonunun ilk nükleotidine 31 baz çifti uzaklıkta) lokalize olan, o bölgeye ait Survivin promotor 31G/C polimorfizmidir. Bu polimorfizmin, Survivin?in hem mRNA hem de protein seviyelerindeki aşırı ekspresyonu ile ilişkili olabileceği bildirilmektedir (20). Survivin promotor 31G/C gen polimorfizmi ile literatürde çeşitli kanser tiplerinde yapılmış sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır (20). Survivin?in 31G/C promotor polimorfizminin çeşitli tümörlerde yüksek oranda eksprese edildiği, tümör oluşumu, progresyonu ve tümörlerin prognozu ile ilgisi bilinmektedir. Biz de yapmış olduğumuz bu çalışmada meme kanserlerinde ve kontrol grubunda Survivin 31G/C promotor polimorfizmini araştırdık. Bu amaçla, hastanemiz genel cerrahi bölümü tarafından daha önceden ameliyat edilmiş, 54 multifokal-multisentrik meme CA hastasının ve 57 unifokal meme CA hastasının patolojik spesmenlerinden alınan doku örnekleri ile gerekli klinik bilgileri çalışmaya dahil edilmiştir. Ayrıca 30 yaş üzeri, 101 sağlıklı kadın bireyin (Kontrol grubu) de aydınlatılmış onamları alındıktan sonra kan örnekleri alınarak çalışmaya dahil edilmiştir. Elde ettiğimiz verilerle, bu polimorfizmin unifokal ve multifokal¬multisentrik meme kanserine yatkınlık yaratıp yaratmadığını ve yine bu polimorfizmin meme kanserli hastaların prognozuyla olan ilişkisini istatistiksel olarak ortaya koymayı amaçladık. Ayrıca bu çalışma, Survivin 31G/C promotor polimorfizminin, multifokal¬multisentrik meme kanserlerinin oluşumuna yatkınlık yaratıp yaratmadığı hakkında da bize bilgi verecekti ki bu yönüyle de bildiğimiz kadarıyla literatürdeki ilk çalışma olarak tarafımızca planlanmıştı. Daha önceden ameliyat edilmiş olan kanser hastalarının patolojik spesmenlerinden alınan dokularda ve kontrol grubu için sağlıklı kadınlardan alınmış kan örneklerinde PCR-DNA yöntemi kullanılarak Survivin 31G/C promotor polimorfizmi araştırıldı. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Sonuç olarak elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, Survivin 31G/C promotor polimorfizmi ile meme kanserindeki tümör özellikleri arasında, meme kanserinin prognozu arasında ve multifokal-multisentrik meme kanserine yatkınlık açısından aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Kontrol ve meme kanseri grupları arasında, Survivin 31G/C promotor polimorfizmi açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir (p=0,058). Ancak sonuçlar istatistiksel ilişki anlam sınırına çok yakın bulunmuştur. Üzerinde çalışılan seri yeterince büyütülürse aralarındaki ilişkinin anlam seviyesinde çıkabileceği kanaatindeyiz. Ayrıca elde edilen sonuçlarda, GC veya CC genotipini taşıyanlarda, GG genotipini taşıyanlara oranla kanser gelişme riski, istatistiksel açıdan anlamlı olarak 1,413 kat yüksek bulunmuştur (%95 Güven Aralığı: 1,040-1,918). Survivin geni promotor polimorfizmleri açısından 31GG ile (31GC + 31CC) polimorfizmlerini kıyasladığımızda, Survivin geninde promotor bölgede C allelini taşımak (31GC veya 31CC) meme kanserine yatkınlık açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmaktadır. Fakat, bu çalışmada elde edilen bulgularımızın doğrulanması için, daha büyük örneklemler kullanan başka çalışmalara gerek duyulmaktadır. Dahası, genetik polimorfizmler etnik gruplar arasında farklılık gösterebileceği için çeşitli etnik popülasyonlarda Survivin polimorfizmleri ve meme kanseri arasındaki ilişkinin açığa çıkarılmasına yönelik ek çalışmalara ihtiyaç vardır. Bizim yapmış olduğumuz bu çalışma da gelecekte bu alanda yapılacak diğer çalışma ve incelemelere rehberlik edebilir diye düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the 2nd most frequent type of cancer after lung cancer. Among women in the world, the most frequent type of malign tumor is breast cancer (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). In our country, breast cancer ranks first inside 10 most common cancer types among women (8). Survivin is a member of the IAP (Apoptosis Inhibitor Protein) family of antiapoptotic proteins. Survivin is a bifunctional protein that both suppresses apoptosis and regulates cell division. Survivin is one of the few proteins that has different expression in tumor cells compared to normal tissue. Survivin is observed to be expressed across most tumor cell types such as lung, gastric, colon, breast, prostate, non-Hodgkin lymphoma (10). Over expression of Survivin in tumors is related to survival contraction, resistance to chemotherapy, radiotherapy and tumor recurrence (13). Survivin, a potential marker of cancer, can be detected in biological fluids. The gene encoding Survivin molecule has a few nucleotide polymorphisms defined within the promoter region. In our study, we investigated one of those, the Survivin gene promoter 31G/C polymorphism of which is localized in the CDE/CHR (Cell cycle dependent element/cell cycle gene homology region) repressor binding site (-31 from the first nucleotide of the ATG start codon). It is reported that this polymorphism can be associated with the over expression of Survivin in both mRNA and protein levels (20). In the literature, there are limited number studies done with Survivin promoter 31G/C gene polymorphism in different cancer types (20). It is known that Survivin 31G/C promoter polymorphism is highly expressed in a variety of tumors and there is relation between tumor formation, progression and prognosis of tumors. In our study, we investigated Survivin 31G/C polymorphism in breast cancer and control groups. For this reason, pathological specimens from tissue samples and necessary clinical data of 54 multifocal/multicentric breast CA patients and 57 unifocal breast CA patients who were operated in our hospital Department of General Surgery were included in the study. On the other hand, 101 healthy female subjects over the age of 30 (control group) were included in the study and their blood samples were taken after their informed consent. With the results we obtained, we aimed to determine whether this polymorphism causes susceptibility to unifocal and multifocal-multicentric breast cancer and the statistical relation of this polymorphism with the prognosis of patients with breast cancer. Moreover, as far as we know, this study was planned as the first study in the literature that would give us information about Survivin 31G/C promoter polymorphism creates a predisposition to the formation of multifocal-multicentric breast cancers. Survivin 31G/C promoter polymorphism was investigated in pathological specimens taken from the tissues from cancer patients who underwent surgery before and blood samples taken from healthy women for the control group by using PCR¬DNA. The results were analyzed statistically. When obtained results were evaluated, no significant difference was found between Survivin 31G/C promoter polymorphism of tumor characteristics and breast cancer, prognosis of breast cancer and multifocal-multicentric breast cancer susceptibility. Between the groups of control and breast cancer, Survivin promoter polymorphism 31G/C differences were not statistically significant (p = 0.058). However, the results were very close to the limit of statistical significance relationship. We think that if the studied series enlarge enough, statistically significant difference between the two groups may occur. Due to results obtained, the risk of developing cancer, having the relevant GC or CC genotype, is 1,413 times higher than those having genotype GG (95% confidence interval: 1,040 to 1,918). In terms of Survivin gene promoter polymorphisms when compared to 31GG, (31G/C + 31CC) with polymorphisms, to carry C allele (31GC or 31CC) in the Survivin gene promoter region was found statistically significant in terms of susceptibility to breast cancer. But, in order to confirm our findings obtained in this study, other studies using larger samples are needed. Furthermore, since genetic polymorphisms may differ between ethnic groups, additional studies are needed to reveal the relationship between Survivin polymorphisms and breast cancer in various ethnic populations. We think that this study may guide future investigations in this area.