Drying of natural zeolite powders in vibrated fuidized beds
Doğal zeolit tozlarının titreşimli akışkan yatakta kurutulması
- Tez No: 341055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖRKEM KÜLAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Titreşimli Akışkan Yatak, Kurutma, Klinoptilolit
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı; ortalama parçacık boyutu 3 mikron olan hayvan yemi katkı maddesi `Klinoptilolit? yatak malzemesi ile işletilen titreşimli bir akışkan yatağın akışkanlaşma davranışını ve kurutma performansını incelemek ve kurutma prosesinin ekonomik olarak gerçekleşmesini sağlayacak işletim koşullarını belirlemektir. Bu amaçla, hidrodinamik ve kurutma deneyleri ile ilgili analizleri gerçekleştirebilmek için iki adet tam donanımlı titreşimli akışkan yatak sisteminin tasarımı ve imalatı yapılmıştır. Gerçekleştirilen hidrodinamik deneylerin sonuçları, titreşim uygulanmadığı koşulda yatak malzemesinin akışkanlaştırılamadığını göstermiştir. Titreşim uygulandığında ise yatağın akışkanlaşma kalitesi hem titreşim gücü hem de titreşim frekansı ile artmıştır. Yatak malzemesinin nem içeriğinin hidrodinamik parametreleri önemli ölçüde etkilediği tespit edilmiştir. Uygulanan diğer titreşim parametrelerinin arasında 1.8 titreşim gücü ve 40 Hz titreşim frekansı, ince toz haldeki klinoptilolit tozlarının kurutulması prosesinde yüksek akışkanlaşma kalitesinin elde edilebilmesi için en etkili koşullar olarak seçilmiştir. Kesikli kurutma deneylerinin sonuçları temel alındığında, kurutma eğrileri kurutma hızının gaz giriş sıcaklığı ve gaz hızı ile arttığını göstermiştir. En uygun işletim koşullarını belirlemek amacıyla, kurutucu gazı ısıtmak için sarf edilen elektrik enerjisi düşünülerek kabaca bir gider analizi yapılmış ve klinoptilolit tozlarının sürekli bir işletim ile ekonomik bir şekilde kurutulması için 90 °C sıcaklıktaki ve 10.5 mm/s gaz hızındaki işletim koşullarının uygulanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objectives of this study were to characterize the fluidization behavior and the drying performance of a vibrated fluidized bed dryer operating with animal feed additive `Clinoptilolite? bed material with a mean particle size of 3 microns, and determine the efficient operating conditions for the drying process. For this purpose, two fully equipped vibrated fluidized bed systems were designed and constructed for the analyses related to hydrodynamic and drying tests, respectively. The hydrodynamic test results showed that the fluidization quality increased with both vibration strength and vibration frequency. Moisture content of the bed material was found to be very important on hydrodynamic parameters. Among the experimental conditions used in the hydrodynamic tests, the vibration strength of 1.8 and the vibration frequency of 40 Hz were chosen as the most effective vibration conditions for a high quality fluidization of the clinoptilolite powders. On the basis of the results of batch drying tests, drying curves indicated that the drying rate increased with the inlet gas temperature and superficial gas velocity. Based on a rough estimate of operating cost considering the electrical energy need for heating the drying gas, the conditions of 90 °C temperature and 10.5 mm/s gas velocity were recommended for a cost-effective continuous drying operation of clinoptilolite powders.