İSKİ su ücret tarifeleri ve politikaları su şirketlerinin değerlendirilmesi
ISKI's price tariff's and policies a review for water companys
  1. Tez No: 341206
  2. Yazar: MEHMET GÖKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su Kaynakları, Suyun Fiyatlandırılması, İçmesuyu Tarifeleri, Ambalajlı Su Sektörü, Water, Water Resources, Pricing of Waters, Water Tariffs, Packaged Water Sector
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Dünyada su ve su kaynakları değerlendirilirken suyun kısıtlı ve yerine ikame edilecek başka bir kaynağın olmadığı, tükenebilir olduğu, korunması ve geliştirilmesi için bazı önlemlerin alınması, bu önlemler içerisinde suyun fiyatlandırılması ancak adil, verimli ve sosyal bir fiyatlandırma yönteminin belirlenmesi gerekir.Suyu fiyatlandırmanın amacı; dünyamızın yüzde 97,41 okyanus suları ile kaplı olmasına karşılık, karalarda bulunan suların oranı ise yüzde 2,59'dur. Bu miktarında büyük bölümü kutuplardadır. Buradan da anlaşılacağı üzere yaşamın temel kaynağı olan suyun ne kadar değerli bir madde olduğu, bunun için arz ve talebin yanında fiyatını da belirlerken çok dikkat edilmelidir. Dünyada, ülkemizde ve İstanbul'da gerek suyun teminde gerekse bunun maliyetinin karşılanmasında ve fiyatlandırılmasında farklı uygulamalar bulunmaktadır. Bu çalışmada, özellikle İSKİ'de suyun temini, maliyeti, satış fiyatı ve tarife çeşitleri üzerinde durulmuştur.Bu çalışmada; Dünyada, Türkiye'de ve İstanbul'da su kaynakları, su politikaları, suyun fiyatlandırılması, İSKİ'nin su tarifeleri, ambalajlı su sektörü incelenmiş, mevcut durumlar ortaya konularak, olması ve yapılması gereken bir yargıya ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
While evaluating of water and water resources in the world, its clear to realized that these sources are limited and there is no substitution for them. Also, water and water resources are exhaustible, but in a fair way should be efficiently and socially methods are necessary for pricing of water.The main purpose of pricing water is that, our planet has been covered by ocean waters with 97,41% , but just 2,59% rate water on the land's. Most of land's water places at the Poles. As mentioned above, its clear to see how precious the water for our life and planet.Because of that, pricing methods should be carefully determine with supply and demand measures.Currently, there are diffirent kind of applications for pricing the water in the World, Turkey and Istanbul.In this study, we emphasized and referred for İSKİ's water supply, cost of water, sale price and tariff vatiations. The sector of packaged water, water resources, water policies, pricing of water were examined with current situations and have tried to reach a conclusion that should be done.