Nakliyenin tedarik zinciri performans geliştiricisi olarak kullanımı ve bir uygulama
Usage of transportation as a supply chain performance driver and an aplication
- Tez No: 341320
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZMIZRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri yönetimi, Performans, Performans Geliştiricileri, Nakliye, Doğrusal Dağıtım Modeli, Supply Chain Management, Performance, Performance Drivers, Transportation, Linear Distribution Model, Efficiency Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Tedarik zinciri yönetimi, firmaların günümüz küresel pazarının rekabet koşullarında var olabilmesi için anahtar etkendir. Dünya çapında faaliyet gösteren firmalar, bütünleştirilmemiş üretim süreçlerinin, bütünleştirilmemiş dağıtım süreçlerinin ve zayıf müşteri ve tedarikçi ilişkilerinin başarılarını yetersiz kıldıklarının farkına varmışlardır. Tedarik zinciri yönetimi kârlılık ve verimliliğin temel çözümü haline gelmiştir. Araştırmada ilk olarak tedarik zinciri kavramı, yapısı, amaçları, aşamaları, kararları, temel fonksiyonları, iş süreçleri, süreç bakış açısı, tarihsel gelişimi, avantaj ve dezavantajlarından bahsedilmiştir. Daha sonra tedarik zinciri performans yönetimi ve performans geliştiricileri hakkında açıklama yapılmıştır. Performans geliştiricilerinden nakliye bir sonraki bölümde daha ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Tez çalışmasının uygulama bölümünde ise Zirve Nakliyat ve Taşımacılık A.Ş.'nin Graniser Granit ve Seramik Sanayi A.Ş.nin Akhisar'daki fabrikasının üretim için ihtiyaç duyduğu hammaddeleri, firmanın tedarikçilerinden fabrikaya nakliyesinin verimlilik analizi yapılmıştır. Daha sonra verimliliği artırmanın yöntemleri aranmıştır. Problemin ikinci aşamasında seçilen yöntem uygulamaya konularak tekrar verimlilik analizi yapılmış ve nakliyenin bir performans geliştiricisi bu zincire kattığı katma değer bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Supply Chain Management, for companies, is a key factor to achieve success in today's global market's competitive conditions. Companies that operate around the world recognized that not integrated manufacturing processes, not integrated distribution processes and poor customer and supplier relations made the companies' achievements insufficient. Supply chain management has become a fundamental solution for the profitability and efficiency. In the first part of study, supply chain's concept, structure, objectives, stages, decisions, basic functions, business processes, process view, historical development, advantages and disadvantages are discussed. Then, a description of supply chain performance management and performance were the developedrivers are given. Transportation, is one of performance drivers, is examined in more detail in the next section. In the application part of the thesis, it is analysed the efficiency of transportation of the raw material needed for the Graniser Industrial Co's production facility in Akhisar from the suppliers by Zirve Transportation Co. Later other methods were sought to increase efficiency. In the second stage of the problem, it is re-analysed the efficiency of the chosen method which put into practice and found the value added by transportation as a performance driver to this chain.